Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Ще спъне ли вирусът дълголетната дивидентна традиция на Стара планина холд?

Вече са насрочени общи събрания на холдинга и на основните му дружества, на които трябва да се гласува 23-ти пореден дивидент

Ще спъне ли вирусът дълголетната дивидентна традиция на Стара планина холд?

Ще спъне ли кризата с коронавируса дълголетната дивидентна традиция на „Стара планина холд“ и дъщерните му дружества?

Холдингът е разпределял дивидент в продължение на 22 години от 1998 г. до 2019 г., като дивидентите са съответно за 1997 до 2018 г.  За последно дивидентът беше 0.242105 лв. бруто на акция, показва динамичната база данни на Investor.bg.

Срещу една бонова книжка от 25 акции са издадени 275 нови и сега вложителите от масовата приватизация имат 300 акции, или предишният дивидент е бил за 72,63 лв. на бонова книжка, напълно вложена в тогавашния „Централен приватизационен фонд“. 

Новото събрание на акционерите е свикано за 20 май 2020 г. „С оглед на икономическата обстановка Съветът на директорите предлага печалбата за 2019 г. да се разпредели по предложение на акционерите към датата на провеждане на общото събрание, в зависимост от състоянието и перспективите на дружеството.“

Като се има предвид, че събранието може да се отложи поради липса на кворум за 3 юни 2020 г., основните акционери ще имат време да анализират икономическата ситуация още два месеца. Възможно е да се гласува по-малък дивидент, колкото да се спази традицията, и поредните години с дивидент да набъбнат до 23.

Още преди коронавирусът да удари икономиката на Европа през март 2020 г., (но вече беше ударил Китай) продажбите на „Стара планина холд“ АД намаляха с 10% на годишна база. Ще бъде изключително интересно да се види какво ще е положението през април и май.

М+С Хидравлик

„М+С Хидравлик“ АД вече свика редовно годишно общо събрание на акционерите за 19 май 2020 г., като на него е предложено да се гласува брутен дивидент от 0,26 лв. на акция. Това е намаление спрямо гласуваните 0,3 лв. на акция на 27 май 2019 г.

На самото събрание основните акционери, разбира се, може да решат да няма дивидент, ако информацията след два месеца показва, че положението е влошено. По 0,26 лв. дивидент на акция прави сума от 10,26 млн. лв.

„Стара планина холд“ АД притежава 31% в капитала на „М+С Хидравлик“ АД, но поради устава това е блокираща квота. „М+С“ също е разпределяло дивидент в 22 поредни години от 1998 до 2019 г. включително.

Хидравлични елементи и системи АД

„Стара планина холд“ АД притежава 64,53% от капитала на „Хидравлични елементи и системи“ АД. Последното също се е отчитало пред акционерите от 1998 г. до 2019 г. в 22 последователни години.

Сега е свикано общо събрание за 14 май 2020 г. като отново виждаме същия текст „С оглед на икономическата обстановка Съветът на директорите предлага печалбата за 2019 г. да се разпредели по предложение на акционерите към датата на провеждане на общото събрание, в зависимост от състоянието и перспективите на дружеството“.

Поканата за събранието на ХЕС е обявена на 26 март, на която дата е обявено и събранието на Стара планина холд. „М+С“ го направи на 20 март, като Съвета на директорите е приел дневния ред за събранието на 16 март 2020 г., само 3 дни след обявяване на извънредното положение. Само няколко дни разлика между поканите за М+С и другите две дружества носят различен текст на предложението за размера на дивидента.

Материалът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на „Стара планина холд“ АД.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Миглена Иванова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
13
 
1
преди 2 месеца
Защо е "пропуснато" и д-то, Българска роза - където менъджмента се о..а и омаза, но не си намали "възнагражденията" !!! Общо за СД 180.000.- при 2.000 печалба.

Васил Велев, не се ли вижда колко е нахален ?? Иначе що се отнася до заплащането на персонала - редовно съветва въздържание или "евтина" от чужбина !!!

Още от Новини и анализи
Съветът на директорите на Монбат е избрал нов изпълнителен директор