IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синергон холдинг отново на консолидирана печалба през лятото

Загубата за деветмесечието е 3,92 млн. лв., като намалява с 0,5 млн. лв. за година

10:37 | 30.11.17 г.
<p>
	<em>Хотел &quot;Гларус&quot; в Слънчев бряг. Снимка: Синергон</em></p>

Хотел "Гларус" в Слънчев бряг. Снимка: Синергон

Синергон холдинг АД отново отчита консолидирана печалба през лятото, като тази година тя е 974 хил. лв., спрямо 791 хил. лв. за същото тримесечие на 2016 г., показват изчисления на Investor.bg на база отчета на дружеството.

Вероятно причината е в дейността на дъщерното Синергон хотели АД, което оперира хотелите Гларус, Искър и Европа в к.к. Слънчев бряг. В отчета на холдинга е записано, че „значително влияние върху резултатите за отчетния период оказва и сезонността в дейностите на групата“, но не е уточнено дали става дума именно за туризма. Също само през лятото приходи има и Енерджи Делта, което оперира минерален басейн, ресторант, картинг и пейнтбол в к.к. Белчин бани (община Самоков).

Загубата за деветмесечието е 3,92 млн. лв., като намалява с 0,5 млн. лв. спрямо деветмесечието на 2017 г.

Консолидираните продажби на Синергон холдинг АД се увеличават с 10% на годишна база до 206 млн. лв. за деветмесечието на 2017 г. Основно се увеличават продажбите на стоки, или със 17 млн. лв. до 177 млн. лв. В доклада е записано, че това увеличение е от продажби на строителни и отоплителни стоки и от такива на електроенергия. Записано е и че първите продажби (на строителни и отоплителни стоки) са с по-висока доходност. Ясно е, че продажбите на електроенергия са с по-ниска добавена стойност, те са част от дейността на Синергон Енерджи. Отоплителни и строителни стоки са пък в предмета на дейност на Топливо АД.

Продажбите на услуги се увеличават с 2,37 млн. лв., или със 18% до 15,7 млн. лв. за януари-септември 2017 г. Тук вероятно влизат морските хотели.

Спад с 4% до 8,5 млн. лв. има при продажбите на продукция, което включва дъщерни дружества като Лакпром, Балканкерамик, Шамот, Петромел и други.

Акциите на Синергон холдинг АД поскъпват със 30,84% на годишна база до 1,4 лв. за брой и 25,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на Синергон холдинг АД.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Светлина АД(3LX)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още