Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Софарма“ АД със спад на продажбите с 14% през февруари на годишна база

За първите два месеца на годината има ръст от 1% поради силния януари

„Софарма“ АД със спад на продажбите с 14% през февруари на годишна база

Снимка: Софарма АД

Фармацевтичният производител „Софарма“ АД реализира спад на продажбите от 14% през февруари на годишна база, съобщи компанията чрез Бюлетин Investor.bg. Това понижение е акумулирано от спад на продажбите за вътрешния пазар от 38% и ръст от 1% на реализацията за износ.

„Софарма“ АД отчита ръст на продажбите с 1% на годишна база за първите два месеца поради силния януари. За двата месеца има 15-процентов спад на продажбите за вътрешния пазар и 13-процентов ръст на продажбите за износ.

За цялата 2018 г. приходите от продажби на продукция намаляват с 3% спрямо тези от 2017 г. Отново виновник за слабите резултати е външният пазар, защото в страната се отчита ръст от 3% на продажбите, докато в чужбина се наблюдава спад от 7%.

„Измина една година на равносметка – в навечерието на 85-годишнината си погледнахме назад, за да се радваме на успехите си, да благодарим на хората, с които ги постигнахме и да празнуваме с всички, с които искаме да делим и своето бъдеще. Благодаря и на вас, нашите акционери, за всичко споделено! Горди сме, че отново бяхме сред пионерите с две знакови инициативи – разпределихме акции сред всичките си служители според техния стаж и съответно принос към успехите на компанията и раздадохме за първи път междинен дивидент. Получихме подкрепа от акционерите си и за двете инициативи, а това винаги е било важно за нас потвърждение, че правим правилните стъпки”, коментира в съобщението д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма“ АД.

Акциите на "Софарма АД" поевтиняват с 12,47% за последните 12 месеца до 3,65 лв. за акция. Спадът реално е по-малък, защото са разпределени и два брутни дивидента в размер на общо 0,16 лв., включително 0,05 лв. под формата на първия полугодишен дивидент.

Така на редовното Общо събрание през 2019 г. ще може да се очакват само около 0,05 лв. дивидент за 2018 г., защото вече са разпределени 0,05 лв. От друга страна, може да се очаква нов шестмесечен дивидент от 0,05 лв. за първото тримесечие на 2019 г. през есента на тази година.

Върху финансовите резултати на „Софарма“ АД еднократен ефект ще окажат разходите за честването на 85-годишнината, включително с концерт в зала "Арена Армеец".

"Служителите на „Софарма“ получиха акциите и част от тях вече започнаха да ги продават. Това събитие е сред поредицата от фактори, които доведоха до понижение на индекса SOFIX", отбеляза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Как ги пишете тези статии, че трябва икономическо образование да има човек да разбере какво имате предвид?
На годишна база - спрямо Февруари 2018?
" ръст на продажбите с 1% за първите два месеца поради силния януари. За двата месеца има 15-процентов спад на продажбите за вътрешния пазар и 13-процентов ръст на продажбите за износ." дори няма да го коментирам. спрямо кое? 2та месеца 2018?

Още от Новини и анализи
COBOS умря, БФБ с фалстарт на новата Xetra, търговията спря и едва тръгна