Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

SOFIX изпраща август с най-голямата си месечна загуба за 2019 г.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ едва четири са записали ръстове през миналия месец

SOFIX изпраща август с най-голямата си месечна загуба за 2019 г.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX се озова на 12-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа през август. Това става ясно от изчисления на Investor.bg на база представянето на регионалните борси.

Родният показател завърши август на ниво от 567,45 пункта, изтривайки 2,28% от стойността си. Това е най-голямата му загуба на месечна база за тази година. За периода януари – август SOFIX се понижава с 4,54%.

Интересен факт е, че въпреки голямата волатилност на щатския пазар през миналия месец Dow Jones и S&P 500 са се понижили съответно с 1,7% и 1,8% на месечна база.

От фондовите борси в региона на ЦИЕ през август едва четири са записали ръстове. Румънският показател BET е прибавил 2,67%, в Северна Македония MBI 10 е напреднал с 2,08%, сръбският BELEX се е повишил с 1,44%, а водещият измерител на борсата в Русия – с 0,02%.

Борсата в Румъния регистрира ръстове през миналия месец въпреки политическата нестабилност в страната. Управляващата коалиция в Румъния рухна, след като по-малкият партньор напусна формацията, нанасяйки удар на премиера Виорика Дънчила. Коалиционният партньор АЛДЕ съобщи, че напуска след тригодишно управление със Социалдемократическата партия на фона на растящите разногласия заради програмата на правителството, политиката и отказа й да приеме преструктуриране на кабинета.

Най-зле през август се представи турския капиталов пазар, като индексът ISE 100 се придвижи в посока надолу с 5,25%. След него се наредиха водещите показатели на борсите в Казахстан и Полша, които отчетоха понижения съответно с 5,12% и 4,91%. 

В Турция, след като основната лихва в страната беше намалена агресивно през юли след смяната на ръководството на банката, се полагат усилия за стимулиране на кредитирането. В същото време до края на годината бюджетният дефицит на Турция се очаква да нарасне до 3,7% от брутния вътрешен продукт – най-големият недостиг от поне 2012 г. насам. Макар приходите от данъци да нарастват със 7,3% през юли, при коригирането им спрямо потребителската инфлация на ниво от 16,7%, те намаляват за единадесети пореден месец. Това е и най-дългата такава серия от 10 г. насам.

Таблица: investor.bg

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
реалните загуби на БФБ терърва предстоят. И причината е известна. ..Капиталовият пазар и мафията са принципиално несъвместими!

Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи до 5-месечно дъно