IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Стара планина холд“ направи онлайн бланка за получаване на дивидент

Целта е по-голямо улеснение за акционерите и стандартизирано обработване на данните за дружеството

09:05 | 12.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
„Стара планина холд“ направи онлайн бланка за получаване на дивидент

„Стара планина холд“ АД стана първото дружество с онлайн бланка за получаване на дивидент.

Целта е по-голямо улеснение за акционерите и стандартизирано обработване на данните за дружеството. Данните които се изискват от заявителя са имена, банкова сметка, телефон, e-mail и други.

„Стара планина холд“ е рекордьор на родния капиталов пазар с 22 поредни години с дивидент. За 2018 г. дивидентът е 0,242105 лв. на акция. Срещу една бонова книжка от 25 000 стари лв. в масовата приватизация от 1996 г., сега стоят 300 акции или годишен брутен дивидент от 73 лв. за 2018 г. Нетният дивидент за фиизическите лица е 69 лв., защото държавата удържа 5% данък дивидент.

Дивидентната давност е 5 години, а дивидентите на бонова книжка за последните 5 години са нетно 228,6 лв. на бонова книжка. Дивидентът за всичките 22 години е 353,9 лв. на бонова книжка. Първоначалната инвестиция от 25 лв. е увеличена 83 пъти.

Традиционно компанията изплаща дивидентите на хилядите си акционери чрез „Интернешънъл Асет Банк“ АД.

Едва 20% от боновите книжки от масовата приватизация са с някаква стойност.За радост на акционерите в „Стара планина холд“ АД, те са сред изтеглилите печеливш билет, защото акциите им имат стойност от около 2000 лв., като в сумата влизат дивидентите от последните 3 години и текущата борсова цена на акция от 5,75 лв. Първоначалното име на фонда беше „Централен приватизационен фонд“ с код СЕНФ1.

 

Свързани компании:

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още