IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"ТК-Холд" свива приходите от дивиденти и печалбата за шестмесечието

Дружеството предупреждава, че очаква по-малки дивиденти от дъщерните компании заради пандемията, както и че вероятно ще подпомага някои от тях с оборотни пари

16:16 | 23.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Наследникът на мениджърско-работническия приватизационен фонд „Труд и капитал“ – „ТК-Холд“, който притежава мажоритарни дялове в дружества като „Технотекс“, „Рилски лен“, „Бял бор“, „Беласица“ и други, свива приходите и печалбата за първата половина на годината.

Това показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

„ТК-Холд“ отчита печалба в размер на 341 хил. лева за периода януари-юни спрямо 623 хил. лева година по-рано, или 1,8 пъти по-малко.

Разликата се дължи на по-малкия размер на приходите от дивиденти и по-малките реализирани положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти.

Дивидентите за полугодието възлизат на 337 хил. лева спрямо 584 хил. лева година по-рано, или 1,7 пъти по-малко.  

Има и лек ръст на разходите за дейността на дружеството – с 2,84%.

„ТК-Холд“ предупреждава, че заради пандемията от новия коронавирус разпределеният дивидент от дъщерните предприятия се очаква да е по-малък. Някои предприятия вероятно ще трябва да бъдат подпомогнати с оборотни средства, макар че в доклада си компанията предупреждава, че е рано да прави цялостна оценка на въздействието на вируса върху дейността на предприятията.

Дружеството припомня, че на 1 април съветът на директорите е взел решение за обратно изкупуване на акции, което е одобрено от акционерите още през 2017 г. Срокът за изпълнение на обратното изкупуване на до 3% от акциите е 1 октомври т.г. Към края на юни „ТК-Холд“ притежава 1 263 собствени акции.

Дружеството ще изплати и 611 240,11 лева дивидент за 2019 г.

Материалът има аналитичен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още