Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Трейс не спести на близо 4 хил. акционери усилията по получаване на разписка*

Новите акции на Трейс Груп няма да бъдат разпратени по посредниците автоматично, а ще отидат в Централен депозитар

Новите акции на Трейс Груп Холд АД няма да бъдат разпратени по посредниците автоматично, а ще бъдат разпределени по лични сметки на акционерите в Централен депозитар, става ясно от съобщение на публичното дружество, публикувано чрез БФБ-София.

Акционерите ще получават депозитарните си разписки в офисите на Кампан АД и ще преценяват откъде искат да търгуват с тях, като ги прехвърлят към клиентски подсметки в съответния посредник.

Също така акционерите може да ги оставят в личните си сметки в Централен депозитар.

Освен избраният от Трейс груп холд АД подход за издаване на новите акции има и друг. При него акциите можеше да бъдат захранени по клиентски подсметки към инвестиционните посредници, където се намират старите акции на дружеството. Така биха се спестили усилия на акционерите.

Това е широко използваната практика при издаване на нови акции в резултат на дивидент в акции или на намаление на номинала на старите акции.

Така биха се спестили усилия и средства на Трейс, тъй като след IPO-то дружеството имаше над 4 000 акционера, а и в момента вероятно са няколко хиляди. Издаването на толкова много разписки и изпращането им по офиси и до акционерите може да е ангажиращо усилие.

За акционерите извън София и Варна, където има офиси на ИП Капман АД, ще бъде трудно да получат разписките си. Дори за акционерите в София това ще ангажира до няколко часа от личното им време.

Акционерите могат да платят лично за издаването на разписка, което ще им струва около 10-20 лв. и вероятно живеещите далеч от София и Варна ще предпочетат този вариант.

Разбира се, за акционерите, чиито книжа не са по клиентски подсметки към инвестиционните посредници, пак щеше да се прибегне до лична сметка в Централен депозитар, но тези акционери са малко и също така не са активно търгуващи, защото за да бъде търгувана дадена акция, тя трябва да е в подсметка в посредник.

Тези акционери са малко защото Трейс груп холдинг АД стана публично дружество след IPO, тоест всичките му акционери записали при IPO-то са били към посредник, както и всички, придобили акциите впоследствие на БФБ-София са били към посредник. Също така, акциите на купувалите кна Трейс на БФБ-София са задължително купувани през клиентска подсметка към посредник.

Вчера, 25 юли 2011 г., беше последният ден за търговия с акции на Трейс груп холд АД с право на дивидент от 10 нови акции за всяка стара. Право на нови акции ще имат акционерите към 27 юли 2011 г., тъй като поради двата дни за прехвърляне на собствеността, купувалите вчера ще са собственици утре.

*Раздаването на депозитарните разписки ще започне след вписването на емисията в регистъра на КФН, съобщиха от Трейс груп холд АД.

За последните 12 месеца акциите на Трейс груп холд АД поскъпват със 120% до 8,20 лв. за акция и 197 млн. лв. пазарна капитализация.

*Уточнено в 15:20 ч., че раздаването на разписките ще започне, след вписването на новите акции в регистъра на КФН.

Още по темата: Новини и анализи BGTR30 BG40

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
0
 
14
преди 10 години
Няма профилна снимка
Поне са казали къде са акциите. Аз участвах в едно увеличение на капитала на непублично дружество, при което, за да разберем къде са сложили акциите, първо вадихме справка за портфейл, оказа се че са в лични сметки, после депозитарна разписка и с нея - заявка за прехвърляне към подсметка на инв.посредник, и накрая - към друг посредник, когато ми се наложи.
0
 
0
 
13
преди 10 години
Няма профилна снимка
Може би е по-добре да зачистиш досегашния резултат и да зададеш въпроса по-ясно.
0
 
0
 
12
преди 10 години
Няма профилна снимка
Мариане, да беше сложил една запетайка, че се изкривява резултата от анкетата. Сега ефекта е точно обратен на този с капчица разум. Опиши, че са ги регистрирали в регистър А, благодарение на зажаднял за нови клиенти инвестиционен посредник.
0
 
2
 
11
преди 10 години
Новата анкета на главната пита "Трябва ли клиентите със сметки при посредници да получават новите акции при увеличение на капитала по тях вместо в Централен депозитар, както направи Трейс?"Моля гласувайте.Аз като ДВИ в Investor.bg още през 2004 г. при нашия дивидент в акции предложих, акциите да си отидат към вече притежаваните.Странно защо Трейс е поел по трудния път.
0
 
0
 
10
преди 10 години
Няма профилна снимка
Има време до регистрацията, някой да вземе мерки да промени тази глупост, че ще има да чакаме инвеститори иначе!

Още от Новини и анализи
БФБ се възстанови частично от вчерашните загуби