IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочни и устойчиви промени в здравния сектор очакват лекари

Реформите в здравеопазването през погледа на лекарите по време на Здравен дебат

17:29 | 12.11.15 г.
<p>
	Участниците в панела, посветен на болниците и тяхното финансиране, по време на Здравен дебат. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Участниците в панела, посветен на болниците и тяхното финансиране, по време на Здравен дебат. Снимка: Investor.bg

Здравните реформи трябва да имат визия и да бъдат прогнозируеми, дългосрочни и устойчиви. В същото време промените следва да бъдат дискутирани със заинтересованите страни до постигане на консенсус. Около това становище се обединиха лекарите, участвали в Здравния дебат на Клуб Investor и Puls.bg.

Според д-р Иван Маджаров, председател на Българска болнична асоциация, промените в сектора трябва да бъдат комплексни и да целят решаване на проблемите в здравеопазването, а не фискални или други въпроси. Според него е необходимо да се преразпределят отговорностите между участниците на здравния пазар, така че да се осигури спокойствие за системата и добро здравеопазване за пациентите с наличните средства.

Здравеопазването в България днес е значително по-добро отпреди години. Оптимистичният коментар направи проф. д-р Тома Пожарлиев, почетен председател на медицинския съвет на болница „Доверие”.  Той твърди, че за разлика от Западна Европа например, у нас всеки пациент има лесен достъп до високоспециализирано лечение. Трябва да се изчистят обаче течовете и кражбите в болниците, предупреди той, но посочи, че здравната реформа е на прав път.

Доц. д-р Иван Костов, директор на първа АГ „Света София”, обърна внимание на стари, но все още нерешени проблеми в българското здравеопазване. Като посочи, че парите за здраве в България са недостатъчни, той открои предизвикателствата - доплащането за здраве под масата, монополът на НЗОК, който спъва конкуренцията, продължаващото недофинансиране на клиничните пътеки.

В заключение заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира, че общите усилия на институциите и лекарите са в интерес на пациентите и на обществото.

Здравен дебат се провежда с любезното съдействие на Новартис България, Астра Зенека, МБАЛ „Доверие“ и „ПроДуКт – Проджект Дивелъпмънт Кансълтинг“ АД, Българска болнична асоциация. Институционални партньори са Елана Финансов холдинг, Ърнст и Янг България, Индустриален Холдинг България и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Още от коментарите вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още