Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

"Фрапорт“ е инвестирал 400 млн. лв. в летищата в Бургас и Варна за 15 години

От 2006 година досега двете летища са обслужили над 57,3 млн. пътници

"Фрапорт“ е инвестирал 400 млн. лв. в летищата в Бургас и Варна за 15 години

Снимка: varna-airport.bg

През първите 15 години от концесията на летищата във Варна и Бургас операторът "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД е инвестирал повече от 400 млн. лева, съобщи БТА. 

Още по темата

В резултат на вложените средства двете летища разполагат с два нови пътнически терминала, открити през 2013 г., като са направени инвестиции в модернизация на инфраструктурата и оборудването, както и цялостно обновена писта на летището във Варна.

От 2006 година досега двете летища са обслужили над 57,3 милиона пътници - над 34,4 милиона на летището в Бургас и близо 22,9 милиона във Варна, отчита операторът.

За 15 години е постигнат рекорден ръст на трафика. От 2006 до 2019 г., преди пандемията с COVID-19, ръстът на трафика на летище Бургас е с 59%, а във Варна - с 36 на сто. Заради пандемията през 2020 г. трафикът на летищата е намалял с 80% спрямо нивото от предходната година. Независимо че през тази година двата аеропорта отчитат малко по-висок трафик, все още се отчита спад от 60 на сто спрямо обема на трафика през 2019 г.

За 15-годишния период най-голям брой входящ и изходящ трафик на летището в Бургас е от/до Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. На летището във Варна най-много заминаващи и пристигащи полети са осъществени от/до България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Министърът на туризма предупреди за 15-20% по-високи цени по морето