Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове

Прокуратурата проверява за нарушената цялост на дюната на плаж "Камчия север част 1", каза министърът на туризма

Николина Ангелкова: Трябват по-строги санкции за неохраняемите плажове

Снимка: Министерство на туризма

Необходими са много по-строги санкции по отношение на неохраняемите плажове, за да може всеки, който има намерение по някакъв начин да наруши закона, да е наясно, че ще попадне под много тежки санкции. Това каза днес в курорта "Камчия" министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Тя направи инспекция на плажа в района по сигнал за нарушена цялост на дюна. Министърът посочи, че с приетите промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които трябва да влязат в сила след обнародването му, за такива нарушения санкциите са до 20 хил. лв. за повторно нарушение.

Ангелкова каза, че по отношение на неохраняемите плажове именно затова са били направени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие с оглед засилване на административно-наказателните разпоредби, както по отношение опазване на дюните и другите защитени местообитания, така и по отношение най-вече на неохраняемите плажове. Ние проверяваме неохраняемите плажове, но първо са тези, които са отдадени на концесия с оглед спазване на договорните задължения. 

Ангелкова коментира, че още след подадения сигнал за нарушена цялост на дюната на плаж "Камчия север част 1" институциите са реагирали незабавно. По думите и от пръв поглед се вижда, че има преминаване с автомобили през пясъка. Дали е умишлено нарушаване или е направено с цел разходка, има разрушена цялост на дюната и ние сме сигнализирали прокуратурата, защото плажът е неохраняем и няма стопанин, за да може веднага да потърсим отговорност съгласно договорите, каза министърът. Тя допълни, че очакват от прокуратурата да направят проверка, за да се установи кой е нарушителят. 

Още по темата

Министърът каза, че са информирани и дирекцията по кадастър, за да се види дали тези дюни са нанесени в специализирана кадастрална карта и какви са те. Ако се установи нарушение прокуратура ще прецени дали това представлява състав на престъпление съгласно Наказателния кодекс. В отговор на въпрос каква би била санкцията за нарушителя тя каза, че тя е ще е по Закона за защита на защитените територии, ако се установи, че дюната попада в него. Ако се установи, че има състав на престъпление тогава нарушението попада в обхвата на Наказателния кодекс - глоба до 10 хил. лв. и до 3 години лишаване от свобода. Ангелкова припомни, че според действащото законодателство строителството върху дюни е абсолютно забранено. В отговор на въпрос как могат да бъдат заловени такива нарушители министърът каза, че това не е работа на министерството, а на други компетентни органи. 

Миглена Иванова - главен експерт в РИОСВ във Варна, посочи, че след подадения сигнал са извършили проверка. При нея е установено, че на площ от около 1,7 декара има следи от автомобилни гуми и утъпкана растителност. За това е уведомена Окръжната прокуратура в града. По думите на експерта частично част от засегнатата територия попада в защитена зона за опазване на дивите птици. Тук няма защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини от Черноморието
Туристите са по-малко, но приходите са нараснали, изчисли Валери Симеонов