Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Полиция влезе в Община Поморие, разследват обществени поръчки за над 17 млн. лева

Има съмнения, че при модернизацията на рибарското пристанище са надписани разходи за милиони евро, без реално да са извършени

Полиция влезе в Община Поморие, разследват обществени поръчки за над 17 млн. лева

Пристанище Поморие. Снимка: Община Поморие

В Община Поморие се разследват две обществени поръчки, има данни, че са надписани разходи за милиони евро, без реално да са извършени съобщи БНТ. Първата е от 2014 година и е за над 11,2 млн. лв. Тя е за реконструкция и модернизация на рибарското пристанище. Изпълнител е обединението "Асара" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Водстрой 98", "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт" ЕООД.

Още по темата

През 2019 година общината открива нова процедура, свързана с реконструкцията на пристанището, описана като етап втори. Тя е за над 5 млн. лв.

Финансирането е осигурено по проект от Програмата за морско дело и рибарство. Победител е обединение с различно име – "ДЗЗД Порт Поморие 2", но изпълнителите са същите – "Булдени" ООД и "Билдинг Комфорт". "Водстрой" не участва във втория етап.

Съмненията на разследващите са, че в двете поръчки има дублиране на дейности. Насипването на една цена фигурира в документацията и на двете поръчки.

Изпълнението на първата е забавено, но няма данни да са наложени санкции на изпълнителя. Стойността на едната поръчка е увеличена с 3 милиона евро, но липсват документи, които да оправдават увеличението.

Днес сутринта полиция влезе в Община Поморие, за да започне разследване за злоупотреби с евросредства за строежа на рибарското пристанище.

Пристанището беше открито официално на 21 май 2016 година, като общата стойност на проекта е над 11 милиона и 600 хиляди лева. След завършване на проектните дейности, капацитетът на водния порт беше удвоен. Осигурена е необходимата дълбочина за навлизане на по-големи плавателни съдове (с дължина до 25,50 м), както и свободното маневриране на по-малките.
 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от