Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили с 1,3% през декември

Очакванията са цените на имотите на Острова да не претърпят съществени промени заради слабото търсене

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали и през декември, но вероятно ще останат почти непроменени през тази година на фона на несигурните изгледи за икономиката, които ограничават търсенето на имоти, посочват консултантите от Halifax, цитирани от Bloomberg.

През декември жилищните цени на Острова са се повишили със средно 1,3% спрямо ноември до 163 845 паунда. През ноември покачването бе ревизирано до 1,6%, докато първоначалните оценки бяха за ръст от 1%.

На годишна база през декември цените са нараснали с 2,6%. През четвъртото тримесечие те са се увеличили с 0,6% в сравнение с третото, но са били с 0,3% по-ниски спрямо последните три месеца на предходната 2011 г.

Въпреки че британската икономика излезе от рецесия през третото тримесечие, а Bank of England се опитва да влее живот в кредитирането, несигурността около възстановяването от кризата ограничава търсенето на имоти.

Националната строителна асоциация миналата седмица обяви, че цените на жилищата могат да отбележат "скромен" спад през 2013 г.

"През 2012 г. цените останаха почти без промяна и очакваме тази тенденция да се задържи", посочва Блерина Уручи от Barclays Plc в Лондон.

"Прогнозираме обаче към втората половина на годината да настъпи постепенно възстановяване благодарение на подобрението на икономическите условия, по-свободната финансова политика и ограниченото предлагане. Очакваме и схемата за финансиране за кредитиране (FLS) на Bank of England да осигури известна подкрепа на цените, макар и скромна", допълва икономистът.

На 3 януари Bank of England публикува доклад, в който посочи, че през четвъртото тримесечие кредиторите са увеличили предлагането на ипотеки "значително" благодарение на правителствената програма. От друг документ стана ясно, че броят на одобрените ипотеки през ноември е достигнал най-високото си ниво от 10 месеца.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от