IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиерите в Берлин с най-висок ръст на брутната оперативна печалба през декември

През 2011 г. в хотелите в Лондон, Париж и Амстердам брутната оперативна печалба на стая е надхвърлила пиковите нива от 2008 г.

14:34 | 27.01.12 г.
Хотелиерите в Берлин с най-висок ръст на брутната оперативна печалба през декември

Хотелиерите в Берлин са постигнали най-висок ръст на брутната оперативна печалба на стая (24,5%) през декември миналата година спрямо ноември, показват данни на  TRI Hospitality Consultin, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Хотелиерите в германската столица са увеличили и заетостта на стаите с 6,9% до 68 на сто, което компенсира 2,6-процентния спад на средната цена на стая. В резултат е налице увеличение с 8,3% на приходите на стая до 84,40 евро.

Хотелиерите в  Прага, Варшава и Париж също са постигнали двуцифрен растеж на  брутната оперативна печалба на стая през декември, показват още данните. В чешката столица например приходите на стая са се увеличили с 15,5 %  след отбелязаното увеличение на заетостта със 7,5 процентни пункта и на средната цена на стая с 2,1%.  Така повишението при брутната оперативна печалба на стая е от 15,9% до 26,13 евро.

За разлика от Берлин обаче във Франкфурт е отчетен 8,6% спад на заетостта на стаите до 47,6%, при което приходът на стая и брутната оперативна печалба на стая намаляват съответно с 10% и 49,5%.

От трите водещи пазари в хотелиерския сектор Лондон, Амстердам и Париж френската столица е начело с 5,2% увеличение на общия приход на стая и 14,2% ръст на брутната оперативна печалба на стая.

В Амстердам също има увеличение на общия приход на стая с 1,2%, въпреки че по-високите оперативни разходи са причина за понижение на брутната печалба на стая с 3,9% до 39,93 евро.

Лонгон регистрира лек спад на общия приход на стая (-1,1%), което води до спад с 5,8% на брутната оперативна печалба на стая до 91,86 евро.

През 2011 г. в хотелите в Лондон, Париж и Амстердам брутната оперативна печалба на стая е надхвърлила пиковите нива от 2008 г., сочат последните данни на HotStats. На годишна база увеличение на този показател има в осем от десетте града, обект на изследването, като единствените изключения са Мадрид (-2,6%) и Рим (-11,3%).

"Като цяло фактът, че приходите и печалбите за повечето големи градове в Европа са нараснали през 2011 г. е положителен, като се има предвид случващото се с европейската икономика от 2009 г. насам. При повечето от тези пазари основният фактор за ръста на приходите на стая през 2011 г. е сравнителното увеличение на обема и стойността на корпоративните пътувания", коментира Джонатан Лангстън, управляващ директор на TRI Hospitality Consulting.

"През 2012 г. ще е интересно да видим как условията на Стария континент и в световен мащаб ще засегнат хотелиерския бизнес в отделните градове в Европа. Много от играчите на пазара ще следят внимателно дали по-утвърдените и зрели пазари като Париж, Амстердам и Лондон ще успеят да продължат да постигат траен ръст на приходите и печалбите. В същото време те ще гледат и дали пазарите на други големи европейски градове, където процесът на възстановяване на приходите и печалбите вече започна, ще могат да задържат тази тенденция", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още