IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурни проекти застрашават бразилските гета

Човешките права на хиляди жители на гетата в Рио може да бъдат потъпкани заради инфраструктурните проекти в периода преди Олимпиадата през 2016 г.

14:40 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Обитателите на различни гета в Бразилия са застрашени от принудително отстраняване от жилищата им поради инфраструктурни проекти, планирани в рамките на Олимпийските игри през 2016 г.

Това може да накърни човешките права на хиляди жители на различни гета в някои райони в страната, пише Ройтерс, цитирайки мнението на Салил Шети, генерален секретар на Amnesty International.

Наред с другите проекти Рио де Жанейро планира да изгради три магистрали, които ще минават през няколко гета с хиляди жители. Въпреки икономическия ръст на Бразилия милиони жители все още живеят в гета в големите градове и дълги години са обект на нарушаване на човешките права.

Нашите опасения са, че поради Олимпийските игри всичко това може да ескалира значително, казва Шети.

През последните месеци властите в страната започнаха да разрушават някои гета, срещу което те биват компенсирани с жилища в много отдалечени райони, на голямо разстояние от тяхната месторабота, пише изданието.

Въпреки че досега броят на принудително преместените жители не е висок, от Amnesty International казват, че началните признаци за това как властите се отнасят към жителите в гетата „не са много добри“.

„Всеки разбира, че при реализацията на такъв мащабен проект, известно преместване може да бъде неизбежно, но проблемът е дали се следва коректен процес“, коментира Шети.

„На хората им се предлагат жилища, които са на 50 км от тяхното местожителство или компенсация, която е наистина нищожна.“

Шети трябваше да се срещне със засегнатите жители, като обеща, че ще повдигне въпроса при срещата си с бразилзките високопоставени лица и по възможност с президента Дилма Русеф.

Планираните изселвания имат за прецедент подготовката на Китай за Олимпиадата през 2008 г., когато китайското правителство застави около 1,5 млн. души да се преместят.

Изгонените в Рио няма да достигнат този мащаб, но са значим тест за отношението на страната към човешките права, при което често има разминаване между думи и дела, казва Шети.

Рио, който ще бъде също домакин на световното първенство по футбол през 2014 г., през последните години започна да променя своята репутация чрез програма за засилена сигурност, според която наркобандите бяха прогонени от гетата и в тях бе засилено присъствието на обучени полицаи.

Досега програмата засегна едва няколко гета, много от които са разположени в близост до престижни квартали. Общият брой на бедните райони в Рио е обаче близо 1000.

Русеф, която пое управлението на Бразилия през януари, някога също е била жертва на военната диктатура в страната. Тя постави по-високи приоритети върху човешките права в сравнение със своите предшественици.

Amnesty International настоява нейното правителство да стартира разследване на изтезанията и други нарушения от времето на диктатурата, в което Бразилия изостава в сравнение със своите съседи в региона, пише Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още