IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски милиардер планира експанзия в скандинавските страни

Хуан Нубо инвестира 200 млн. долара в строителството на курорт в Исландия и планира да създаде курорти в държави като Дания, Финландия и Швеция в рамките на пет години

16:08 | 26.09.11 г.
Китайски милиардер планира експанзия в скандинавските страни

Китайският милиардер, който инвестира 200 млн. долара в строителството на курорт в Исландия, твърди, че ще използва проекта като трамплин за подобни проекти в други скандинавски страни, предаде Bloomberg.

55-годишният Хуан Нубо обяви, че планира да създаде курорти в държави като Дания, Финландия и Швеция в рамките на пет години. Освен това той води преговори за закупуването на 300 кв. км земя в Исландия за 8,8 млн. долара от петима фермери и очаква решението на правителството относно сделката до две седмици.

Предприемачът разширява дейностите си извън Китай на фона на благоприятните условия за инвеститорите, породени от спада на цените на активите и срива на пазара. За последните три години исландският OMX Iceland All-Share индекс се е понижил с цели 85%.

"Тази сделка е атрактивна, а освен това е добра за експанзията ми в скандинавските страни", заяви Хуан, който освен всичко останало е и поет и три пъти е изкачвал връх Еверест. "Ако нямаше финансова криза, те нямаше да продават земята. Разбира се, че трябва да купуваме на ниски цени". Той обаче посочва, че новите му проекти в скандинавските страни няма да са с размера на проекта в Исландия.

Исландия се възстановява от банковата криза, която я сполетя през 2008 г. и срина кроната с около 80% спрямо еврото, преди централната банка да прекрати продажбите. Оттогава страната използва валутни рестрикции, за да предпази икономиката си и да успокои кредиторите, търсещи начин да компенсират част от огромните загуби заради фалиралите исландски банки преди три години.

Хуан, който е основател и президент на Beijing Zhongkun Investment Group Co., има състояние на стойност 1,02 млрд. долара, според сп. Forbes. Връзките му с Исландия започват преди 30 години, докато учи в Пекинския университет. Съквартирантът му и негов добър приятел тогава бил от Исландия. Миналата година Хуан дари 1 млн. долара за основаване на исландско-китайска обменна програма за поети.

В Китай Хуан е известен с това, че е помогнал за реставрацията на 200-годишните села Сиди и Хунцуън около планината Хуаншан в източната провинция Анхуей, която в момента е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По-късно той построи и в момента притежава няколко курорта около селата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още