IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозни къщи в Истанбул привличат купувачи от Близкия изток

Богати арабски купувачи проявяват все по-силен интерес към имения край Босфора на фона на политическите размирици в Близкия изток и Северна Африка

12:51 | 29.08.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Босфора. Снимка: Klearchos Kapoutsis, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><strong><span lang="en-US">Creative Commons</span></strong></a></p>

Босфора. Снимка: Klearchos Kapoutsis, лиценз: Creative Commons

Заради конфликтите и сблъсъците в близкоизточните и северноафриканските страни арабски инвеститори се тълпят на турския пазар на недвижими имоти, за да влагат парите си в луксозни жилища и крайбрежни вили край Босфора в Истанбул, твърди директорът на местния клон на Sotheby's.

"През последните години арабските инвеститори започнаха да наблюдават турския пазар, но сега тази тенденция се ускорява", каза в интервю за турското онлайн издание Hurriyet Daily News генералният мениджър на Sotheby's в Турция Арман Йозвер.

Изключително богатите араби като цяло плащат от 2 млн. долара до 30 млн. долара за къщи на брега на Босфора, който разделя азиатската от европейската част на Истанбул, допълва Йозвер и твърди, че останалите арабски инвеститори търсят проекти за луксозно жилищно строителство в централната част на Истанбул за около 250 хил. долара.

Зеки Паша е една от последните оцелели пищни крайбрежни вили на Босфора. Тя се продава за 187,2 млн. турски лири (107 млн. долара).

"Продължаваме преговорите с две международни хотелски вериги; и двете искат да превърнат историческата сграда в бутиков хотел", казва Йозвер. Луксозната сграда е построена от Зеки Паша през втората половина на 19. век. Със застроена площ от 3000 кв. м и градина от 4000 кв. м край водата, резиденцията привлича интерес и от страна на инвеститори от Централна Азия.

Културните сходства между турските и арабските страни, както и приликите в религията играят значителна роля при решението на арабски инвеститори да живеят в Турция, твърди Йозвер.

"Турските сериали, които се гледат масово в страните от Близкия Изток, също привличат много богати арабски инвеститори, които търсят луксозни жилища тук. Икономическата и политическа стабилност на страната също окуражава инвеститорите да се замислят за нови инвестиции в Турция".

Арабските инвестиции в Турция за миналата година възлизат на 10,6 млрд. долара, обяви неотдавна Ибрахим Дабдуб, главен изпълнителен директор на Националната банка на Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още