IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките за икономии ще доведат до спад на цените на имотите във Франция

През миналата година цените на имотите във Франция са паднали средно с 0,8%, като районът на Париж е изключение от тенденцията

10:29 | 27.03.13 г.
Мерките за икономии ще доведат до спад на цените на имотите във Франция

Цените на имотите във Франция ще паднат заради строгите мерки за икономии, предприети от правителството на президента Франсоа Оланд, прогнозират от местната Федерация на агентите на недвижими имоти (FNAIM), цитирана от онлайн изданието The Move Channel.

Опитите на президента да свие бюджетния дефицит на страната, включително чрез по-високи данъци, доведоха до рецесия. В тази връзка се очаква цените на имотите да се понижат с 2% през тази година.

През миналата година цените на имотите във Франция са паднали средно с 0,8%, отчитат от организацията. В района около Париж обаче е отчетен ръст от 1,5.

Според FNAIM продажбите в национален мащаб през миналата година са се свили с 18,6%.

Освен че повиши данъка върху печалбата от продажба на имоти, Оланд затегна и изискванията за данъчни облекчения за инвестиции в имоти с цел отдаване под наем, както и за отпускането на безлихвени заеми за купувачите на първи дом. Сред останалите мерки са по-високи данъци за необитаеми имоти, като се обмисля и налагане на таван за наемите, отбелязва Bloomberg.

Все пак някои експерти са оптимисти. "От много години насам Франция е и ще остане един от най-стабилните пазари на имоти в света. В сравнение с някои райони като съседна Испания забавяне на ръста на цените на жилищата до 0,8% е нищо”, коментира Дани Силвър, основател и управляващ директор на компанията The Villages Group.

“Стига купувачите да избират правилните имоти на правилното място и по правилните причини, няма повод за притеснение", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още