IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват възстановяване на наемите на първокласни офиси в Европа

В средносрочен план се прогнозира най-силно повишение във Великобритания, Швеция и Германия

08:01 | 11.10.11 г.
Очакват възстановяване на наемите на първокласни офиси в Европа

Наемите на първокласни офиси в централните бизнес райони в Европа ще се повишат през 2012 г., според ново изследване на консултантската компания за недвижими имоти Savills, цитирано от онлайн изданието PropertyEU.

Данни от паневропейския индекс на компанията, който следи ръста на наемите на първокласни офис площи в централни бизнес райони, показват, че в средносрочен план най-силно ще е повишението във Великобритания, Швеция и Германия. За цялата година средните наеми се очаква да отбележат покачване от 11,1% в Уест Енд в Лондон, 7,9% в Стокхолм и 3,5% в Берлин.

От Savills прогнозират, че търсенето в Германия през 2012 г. ще се увеличи във всички сегменти на пазара на имоти поради по-силната икономика в сравнение с останалите страни от еврозоната. Поради очакваната порция от нови офиси на пазара през 2013 г. обаче ръстът на наемите може да се свие между 2013 и 2015 г.

В по-дългосрочен план фирмата предвещава частично възстановяване на изпитващите затруднения пазари в Югоизточна Европа, където проблемите със суверенния дълг са най-големи. Докладът прогнозира значително повишение на наемите в Мадрид и Милано, съответно с 8,5% и 4%, през 2015 г., като в Италия този ръст ще се повлияе положително от планираното изложение Expo 2015.

Директорът на отдела за изследвания на Savills за Европа Ери Мицостергиу остава умерен оптимист. "Ако проблемите в Гърция не доведат до фалит, паневропейският ни индекс на наемите показва, че като цяло пазарите на първокласни офиси в централните бизнес райони постепенно вървят към възстановяване на наемите", твърди тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още