IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic може да строи зелени жилища в Япония

Имотите може да бъдат изградени на местата на заводи, закрити с цел съкращаване на разходи

15:15 | 15.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Производителят на потребителска електроника Panasonic Corp може да започне да строи жилища с енергоспестяващи устройства на местата на вече нефункциониращи заводи на компанията в Япония, съобщи Bloomberg.

Жилищата в т.нар. "умни градове" може да включват слънчеви панели, хладилници с ниска консумация на енергия и презареждащи се батерии, съобщи Терухиса Норо от компанията. 

Имотите може да бъдат изградени на местата на заводи, закрити с цел съкращаване на разходи. Panasonic планира да затвори 20% от 230-те си фабрики две години след като световната криза изяде част от приходите на компанията.

Плановете са част от усилията на Panasonic да разшири бизнеса си с продукти, свързани с консумацията на енергия, и да намали зависимостта си от продажбата на телевизори, където силната конкуренция води до рязък спад на цените.

През март Япония бе ударена от най-разрушителното земетресение и цунами в историята си, което прекъсна доставките на електроенергия в цялата страна и засили търсенето на енергоспестяващи устройства.

"От бедствието на 11 март се наблюдава значително повишение на интереса към жилища и оборудване, които могат да генерират и спестяват енергия", твърди Норо. "Получаваме запитвания от общински и държавни агенции за проектите си", допълва той.

Продажбите на енергоспестяващи жилища и сгради могат да достигнат поне 100 млрд. йени (1,3 млрд. долара) през годината, завършваща през март 2013 г., обяви през май президентът на Panasonic Фумио Охцубо. Годишните приходи могат да се утроят две години по-късно, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още