IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При офисите в Лондон всичко е въпрос на местоположение

Представянето на новите строителни проекти на пазара зависи силно от локацията им

09:45 | 04.01.13 г.
При офисите в Лондон всичко е въпрос на местоположение

Пет месеца след като беше отпразнувано завършването на небостъргача Shard в Лондон, собствениците му все още не са сключили нито една сделка за наем на нито един от офисите с обща площ близо 55 хил. кв. м, пише Wall Street Journal.

Друг проект обаче, който се намира в близост и който се планира да бъде завършен през 2014 г., се справя много по-добре. Leadenhall Building, наричана от всички The Cheesegrate (рендето) заради харакетерния й дизайн, вече има предварителни договори за наем за 51% от офисите в сградата, след като успя да привлече клиенти като Aon Corp. и Amlin PLC.

Различните съдби на двата проекта са илюстрация на различните тенденции, които протичат на пазара на офиси в Лондон на фона на слабата икономика на Острова.

От една страна търсенето е огарничено, основно поради съкращенията, предприети от много банки и компании за ценни книжа.

Експерти по недвижими имоти обаче твърдят, че на пазара на офиси има известни признаци на съживяване благодарение на търсенето от компании в сферата на застраховането, медиите и технологиите. В резултат на това някои собственици на офис сгради се справят изненадващо добре в тези тежки икономически времена.

Забавянето на пазара е резултат основно от слабото търсене от страна на финансовия сектор, който бе най-големият двигател на пазарния сегмент през 2006 и 2007 г., осигурявайки 1/3 от общата активност при наемите. През първите 9 месеца на 2012 г. финансовите компании са наели общо близо 65 хил. кв. м в центъра на Лондон, или едва 13% от общите обеми, сочат данни на Knight Frank LLP.

В същото време застрахователните, медийни и технологични фирми се разрастват. Последните две категории са наели общо над 145 хил. кв. м. офис площи през първите девет месеца на миналата година, или 29% от общите обеми в сравнение с едва 14% за сектора през 2006 г.

Собствениците на сгради са окуражени и от факта, че новите проекти не създават пренасищане на пазара, макар че имат известен принос за слабите резултати. Според Green Street Advisors между 2008 г. и 2011 г. строителите са осигурявали средно по 400 хил. кв. м годишно при среден обем за периода от 1987 г. до 2011 г. от малко над 427 хил. кв. м.

Представянето на новите проекти зависи силно от локацията им.

Друг строителен проект в застрахователния квартал, наричан "The Walkie Talkie" заради дизайна му, е нает на 1/3, въпреки че ще бъде завършен едва през пролетта на 2014 г.

"Heron Tower" във финансовия квартал обаче, която е с площ от малко над 40 хил. кв. м. и отвори врати през 2011 г., има наематели само за около 1/3 от офисите си. Близката Walbrook Building е привлякла само двама наематели от завършването й през февруари 2010 г., а Cannon Place на Hines все още стои празна, въпреки че беше завършена през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още