IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Дубай натежават на амбициите на Абу Даби

Плановете за намаляване на зависимостт на Абу Даби от приходите от петрол са помрачавани от срив на имотите, подобен на този в Дубай

14:33 | 04.11.11 г.
Проблемите на Дубай натежават на амбициите на Абу Даби

Абу Даби, емирството, което спаси Дубай през 2009 г., се готвеше да избегне бедите, сполетели съседите му от Персийския залив с десетгодишен план за подмяна на приходите от петрол с индустрия и туризъм, пише Bloomberg.

Сега обаче тези планове изглежда трябва да бъдат преразгледани на фона на съкращенията на разходите и отлагането на проекти от страна на някои от най-големите строителни компании в емирството, споделя Хасан Чехайеб, асоцииран директор на отдела за проучвания в дубайската компания Exotix Ltd.

Сред отложените проекти са крайбрежни апартаменти, първата офис сграда, която произвежда повече енергия, отколкото потребява, и клонове на музеите Лувър и Гугенхайм.

Най-голямата строителна фирма в Абу Даби – Aldar Properties PJSC, обяви тази седмица, че планира да съкрати работната си сила с 24% и да се съсредоточи върху съществуващи проекти и имоти, които генерират стабилен приход.

Държавната Tourism Development & Investment Co. пък неотдавна съобщи, че отлага завършването на националния музей Zayed, както и на клоновете на Лувъра и Гугенхайм поради "мащаба на работата".

Компанията за енергия от възобновяеми източници Masdar, която също е държавна собственост, обяви през септември, че е замразила плановете за строеж на собствена "зелена" офис сграда с площ 100 000 кв. м.

"Абу Даби трябва да се изправи лице в лице с икономическата реалност", твърди Чехайеб. Планът на емирството "беше твърде амбициозен и сега те разбират, че много от тези проекти може би не са толкова икономически оправдани, колкото бе смятано в началото".

Според Сауд Масуд, анализатор от дубайската инвестиционна банка Rasmala, "в наши дни няма достатъчно ликвидност, за да бъдат завършени тези проекти". "Абу Даби като суверенна държава е платежоспособна, но в сектора на имотите има проблеми с ликвидността", допълва той.

Абу Даби, столица на Обединените арабски емирства и дом на 7% от петролните резерви в света, планира да инвестира 500 млрд. долара в индустрията, туризма и културата, за да увеличи приходите си от други източници, освен петрол, до 64% от икономиката в сравнение с 41% за периода 2005-2007 г.

Майкъл Уайт от Съвета по планиране обяви миналата година, че "Визия 2030" като цяло върви по план, въпреки че се очаква "по-умерен икономически растеж" и по-бавен прираст на населението. Планът предвижда население от  3 млн. души до 2030 г. По официални данни към средата на 2010 г. то е наброявало 1,6 млн. души.

Абу Даби отвори пазара си за имоти за чуждестранни купувачи през 2005 г., три години след Дубай, а пълният ефект от срива в бранша се появи около две години след съседната страна. В Дубай спекулата на пазара на имоти увеличи цените и предизвика бум на строителството, преди глобалната кредитна криза през 2008 г. да предизвика срив на пазара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още