IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят новия общ устройствен план на Бургас заради Натура 2000

Намаляват се урбанизираните територии, озеленяването ще остане в западна посока

12:59 | 02.02.10 г.
Променят новия общ устройствен план на Бургас заради Натура 2000

Значително ще бъдат намалени урбанизираните територии в новия Общ устройствен план (ОУП) на Бургас, съобщиха от Гражданско Обединение „Гео Щрих”, които разработват плана. 

Промените се налагат след доклад на оторизиран екип на БАН, който разработва екологичната оценка на проекта и оценката за съвместимост. На територията на града в обхвата на ОУП изцяло или частично се намират 5 значими защитени зони – „Атанасовско езеро”, „Бургаско езеро”, „Мандра – Пода”, „Ченгене скеле” и „Бакарлъка”. На места редуцирането на урбанизираните територии е с близо 50%.

В резултат на наложилите се промени се въвеждат нови зони със специфичен режим на озеленяване, които ще бъдат облагородени с растения, типични за региона, за да не се нарушат местообитанията на биологичните видове, характерни за защитените зони, посочват от „Гео Щрих”.

Докладите за екологична оценка и за съвместимост са категорично против изграждането на мост над езерото Вая, защото то ще компрометира значението на езерото в опазването на застрашени видове.

От друга страна, изграждането на моста е от изключително значение в транспортната схема на Бургас и ще облекчи трафика в същинския град, посочват от обединението. Поради тази причина, за да запази мястото на моста в новия ОУП на Бургас, ръководството на общината е готово да поиска разрешение от най-високо ниво, ако се наложи и от европейските институции.

Паралелно ще се търсят средства (най-вероятно по европейски програми) за изчистване на дъното на езерото от наслояваните с години петролни отпадъци.

Според изискванията на екипа от БАН, разработващ екологичната оценка, заради защитените по Натура 2000 зони отпада голяма част от предвидените първоначално територии за озеленяване и бъдещи паркове. От обединението компенсират това с увеличаване на зелените площи на запад, успоредно на главния път за София.

След направените промени териториите с възможна урбанизация се намалиха с около 3 600 дка и в момента общата им площ е около 86 400 дка.

Съотношението между озеленяване и територии с възможно застрояване е 49,67% към 50,33% (42 891,51 дка към 43 466,69 дка), се посочва още в съобщението.

В преработения предварителен проект за ОУП са направени и нормативни изчисления за демографския растеж на града – залага се възможност Бургас да нарасне със 110 хил.-115 хил. жители, а туристическият капацитет да се повиши на 60 хил.-65 хил. туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още