IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият „рестартиран“ мол отваря врати в събота

„Панорама мол“ в Плевен ще бъде открит на 12 април с подписани договори за 80% от отдаваемата площ

16:29 | 10.04.14 г.
<p>
	<em>Илюстрация: www.panoramamall.bg</em></p>

Илюстрация: www.panoramamall.bg

Търговският център „Панорама мол“ в Плевен ще бъде открит на 12 април с подписани договори за 80% от общо 17 500 кв. м отдаваема площ, съобщиха от Forton, които са консултант по отдаването под наем и управлението му.

Молът беше „рестартиран“ с обновена концепция във втората половина на миналата година след придобиването му на публична продан от дружеството „Мол Плевен 2013“.

Проектът привлече модната верига H&M Hennes & Mauritz AB и марки като Deichmann, GruppoFiori, McDonalds и „Хиполенд“, след като по-рано вече бяха осигурени като наематели Carrefour, „Зора“, кино „Арена“, SportVision, dm и други.

За все още свободните площи се водят преговори с наематели и до края на годината се очаква всички помещения да бъдат наети.

„Панорама мол“ се очаква да бъде единственият нов търговски център в първата половина на годината. Общо 122 хил. кв. м площи се очакват в София във втората й половина. С тези четири проекта общият обем на търговските площи в България ще нарасне с 19% от 735 хиляди кв. м в момента, показват още данните на Forton.

„С тях новото строителство се изчерпва“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.  „Панорама мол“ проправи пътя за рестартирането и репозиционирането на съществуващи проекти. При липсата на ново строителство този тип инвестиции ще заемат по-голяма част от пазара в бъдеще.“

Строителството на мола в Плевен започна по време на пика на пазара – 2007 г. Първоначалният инвеститор в проекта беше бизнесменът Аладин Харфан. Търговският център трябваше да отвори врати през март 2011 г., но заради кризата плановете не се осъществиха. Междувременно обаче заради дългове към Райфайзенбанк България банката наложи възбрана, а търгът за сградата се състоя през април тази година.

По-рано днес от компанията за бизнес имоти MBL, съобщиха, че делът на свободните площи в търговските центрове в София е отбелязал спад през първото тримесечие на годината до 10,5%, докато в страната се наблюдава противоположна тенденция и повишаване на дела до 21%.

В процес на строителство са Sofia Ring Mall, Mega Mall и Plaza West Mall. Ако всички проекти бъдат завършени по план, в страната на всеки 1000 души ще се падат по 350 кв. м търговски площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още