Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ще има нов конкурс с нови условия за реконструкция на площад "Св. Неделя"

Изискванията към кандидатите няма да са финансови, а на база десетгодишен опит по подобни обекти

Ще има нов конкурс с нови условия за реконструкция на площад "Св. Неделя"

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Главният архитект на София Здравко Здравков ще прекрати конкурса за проект за реконструкция на площад "Св. Неделя" и ще обяви нова процедура с променени условия.

Още по темата

За това съобщи "Дневник", като се позова на информация от пресцентъра на ръководеното от Здравков направление.

Проведен по новите условия, конкурсът ще бъде анонимен, основните изисквания ще са не финансови, а на база опит, като кандидатите ще трябва да имат пълна проектантска правоспособност. В България тя се дава след четири години опит и магистърска степен по архитектитура.

Остава изискването за портфолио и опит при проектирането на обществени пространства, като промяната ще е в това, че кандидатите трябва да са работили по подобни обекти в последните десет години.

В сегашния конкурс като условие се постави това да се отнася само за последните три години.

Investor.bg припомня, че до нова процедура за реновиране на площад  „Св. Неделя“ се стигна, след като от Камарата на архитектите в България на два пъти настояваха за промяна на условията в конкурса, тъй като според тях те са дискриминационни.

Според първоначалните изисквания кандидатите трябва да имат генериран общ оборот от 1,5 млн. лева, от които 750 хил. лева от подобни проекти за последните три години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади.

След настояването на архитектите Здравков намали финансовите изисквания наполовина, броя на екипа на пет души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра.

От камарата обаче не сметнаха тези промени за достатъчни, защото според тях финансовите условия ограничават възможните кандидати само до големи фирми. Председателят на камарата арх. Борислав Игнатов напусна състава на журито за конкурса и обяви, че организацията ще предупреди другите европейски камари за дискриминационните условия в процедурата.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заради Brexit жилищата в Лондон поевтиняват най-много от десетилетие насам