IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската промишленост се възстановява през ноември

Основен фактор за изненадващите резултати е увеличението при новите поръчки и отварянето на работни места

21:14 | 03.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската промишленост успява да се възстанови през ноември благодарение на ръста на новите поръчки и увеличаването на работните места – признак, че фабриките остават в относително добро здраве и през четвъртото тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността, измерван от Institute for Supply Management, отбелязва ръст до 59,3 пункта от 57,7 пункта месец по-рано. Ръстът спрямо шестмесечното дъно на показателя изпревари и прогнозите на Bloomberg. Те бяха за слабо понижение до 57,7 пункта. Стойности над 50 пункта са признак за увеличение.

Неочакваното възстановяване е сигнал, че корпоративните данъчни съкращения и потребителската сила продължават да са двигател на търсенето и икономическото разширяване. Въпреки това търговското напрежение с Китай все още хвърля сянка върху прогнозите, дори и след споразумението между Американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, постигнато този уикенд.

Източник: Tradingeconomics.com

Индекс за обема на износ остава на досегашното си най-ниско ниво от края на 2016 г. насам, а измерителят на вноса спада до най-ниската си стойност от юни 2017 г. насам.

От данните става ясно, че новите поръчки и наемането на персонал бележат възстановяване след понижението си през октомври. В същото време показателят, който измерва цените, плащани от фабриките за материали, спадна до най-ниското си ниво от над шест години насам.

Това по-голямо от очакваното понижение контрастира с предупрежденията на някои икономисти, че търговската война с Китай може да предизвика ускоряване на инфлацията. Намаляващите цени на петрола, които са основен индикатор за разходите на промишлеността, най-вероятно също допринасят за спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още