Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Австралийската централна банка остави рекордно ниската си лихва без промяна

Управителят на институцията прогнозира значително свиване на БВП на страната през второто тримесечие на годината

Австралийската централна банка остави рекордно ниската си лихва без промяна

Филип Лоу, управител на Австралийската централна банка. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия запази рекордно ниското ниво на основния си лихвен процент от 0,25% във вторник и заяви, че ще направи "всичко необходимо", за да постигне целта си от 0,25-процентна доходност по тригодишните държавни облигации. Ръководството на институцията още прогнозира "много голямо" икономическо свиване през следващото тримесечие, информира Ройтерс.

„Съществува значителна несигурност за краткосрочните перспективи за австралийската икономика,“ каза управителят на централната банка Филип Лоу.

„Много ще зависи от успеха на усилията за овладяване на вируса и от това колко дълго трябва да останат мерките за социално дистанциране“, добави той.

„Очаква се обаче много голямо икономическо свиване да бъде регистрирано през тримесечието до юни, а равнището на безработицата да нарасне до най-високото си ниво в продължение на много години“, каза още Лоу.

Още по темата

Ограниченията на движението и събиранията на големи групи от хора на едно място принудиха много предприятия в сферите на хотелиерството, търговията на дребно, транспорта, образованието и обществените услуги да затворят врати.

Австралийският индекс за ефективност на услугите спадна до ниво от 38,7 пункта през март, отчитайки най-ниската си стойност от март 2009 г. и четвърти месец на свиване.

Отделни данни от Australia and New Zealand Banking Group показаха, че рекламите за работа в Австралия са претърпели най-големия си спад за повече от десетилетие през март.

Друго проучване на ANZ и Roy Morgan показа, че настроенията на потребителите са се подобрили през миналата седмица след драстични спадове, след като правителството обяви плана „JobKeeper” за субсидиране на някои служители.

Основният индекс на проучването нарасна с 10,1% спрямо предходната седмица, но все още остава близо до най-ниските си стойности, наблюдавани през рецесията в началото на 90-те години.

Икономистите се опасяват, че безработицата може да се повиши до 10% през следващите месеци, тъй като големи сектори от икономиката изпитват негативното влияние на борбата с вируса. През февруари коефициентът  на безработица достигна 5,1%.

„Преди съобщението за плащанията по линия на JobKeeper прогнозираме, че повече от 1,1 милиона служители могат да загубят работата си, а равнището на безработица може да нарасне до пик от 13%“, казва старши икономистът на ANZ Катрин Бърч.

„Ние обаче смятаме, че плащането по програмата JobKeeper ще задържи повече служители на длъжностите им и ще намали пика на безработицата, а това е икономическата версия на „изравняване на кривата “, добави тя.

Търговският баланс в Австралия също намаля до 4,36 милиарда австралийски долара (2,67 милиарда долара), като приходите от туризъм са се понижили с 15% през февруари или общо с 1 милиард долара само за последните два месеца, показаха данните на Австралийското статистическо бюро, публикувани във вторник.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Секторът на услугите спря ръста на бизнес активността в еврозоната