IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика остава силна в навечерието на бедствията

Стабилността на австралийската икономика доведе до разкриването на 330 хил. нови работни места в страната през 2010

09:50 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийската икономика остава силна в навечерието на бедствията

Австралийската икономика остава силна и е ускорила темповете си на ръст през последното тримесечие на 2010 година, непосредствено преди тежките природни бедствия, които връхлетяха страната в началото на тази година. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия се увеличава с 0,7% на тримесечна база и по този начин икономиката превключва на по-висока скорост, след като през третото тримесечие отбеляза минимален ръст от 0,1 на сто.

Данните на статистическото бюро в Сидни надминаха пазарните очаквания за ръст на БВП от 0,6%. Първоначалните оценки за третото тримесечие показаха икономически ръст от 0,2%.

В сравнение с последното тримесечие на 2009 г. БВП се увеличава с 2,7 на сто при очакван ръст от 2,6 на сто.

Разходите за потребление на домакинствата се увеличават с 0,4 на сто през тримесечието и с 2,8% на годишна база. Инвестициите в жилища нарастват също с 0,4 на сто.

Стабилността на австралийската икономика доведе до разкриването на 330 хил. нови работни места в страната през миналата година, а безработицата падна до 5%. Нивата на безработица в други развити икономики, като САЩ и еврозоната, са близо два пъти по-високи.

Последното тримесечие на миналата година е осмото поред, в рамките на което БВП расте, но в началото на тази година североизточните части на Австралия пострадаха сериозно от тежки наводнения и циклони, които се очаква да забавят икономическия растеж.

Евентуалната пауза обаче ще е временна, защото износът на Австралия продължава да расте заради голямото търсене на добиваните в страната суровини от развиващите се икономики в Азия, като Индия и Китай.

Австралийският долар поевтинява за втори ден срещу щатския, като в днешната сесия губи 0,4%. Към 9:40 ч. българско време двойката AUD/USD се търгува при 1,0097 щатски долара за един австралийски.

В края на миналата година австралийската валута, която е сред петте най-търгувани в света, се повиши до рекордните 1,0238 щатски долара.

Австралийската валута стана по-скъпа от щатския долар за първи път на 5 ноември 2010 г. в отговор на решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара в банковата система на САЩ.

Австралийската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент вчера на ниво от 4,75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още