IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берат Албайрак: Турската икономика ще преодолее кризата с две тримесечия на свиване

Нивото на турската инфлация и заетостта ще се подобрят до края на тази година, категоричен бе турският финансов министър

17:45 | 12.05.19 г.
<p>
	Берат Албайрак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берат Албайрак. Снимка: Ройтерс

Турската икономика ще успее да преодолее последиците от валутната криза от изминалата година с две тримесечия на свиване, заяви финансовият министър на Турция Берат Албайрак в неделя, цитиран от Ройтерс. 

Говорейки пред телевизията CNN Turk, Албайрак обърна внимание на икономическото представяне на Турция по време на световната финансова криза през 2008 г., когато нейната икономика се сви в четири последователни тримесечия.

„Турция ще премине през този период с надежда за две тримесечия (на свиване) и с минимално отрицателно въздействие“, категоричен бе министърът.

Според него данните за първите три месеца на 2019 г., в сравнение с предходния период, са технически „ребалансирани“, като процесът на възстановяване ще продължи повече от две тримесечия.

Турската икономика се сви с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г., след като валутната криза в страната изтри около 30 на сто от стойността на турската лира.

Икономистите очакват още две тримесечия на свиване на годишна база.

Турската лира загуби 15% от стойността си спрямо долара през тази година, като последните понижения бяха предизвикани от опасенията на инвеститорите във връзка с решението за повторно провеждане на местни избори, след като Върховният избирателен съвет обяви за невалидни резултатите от вота.

Турската централна банка неочаквано повиши разходите по заемите за кредиторите в страната, опивайки се да подкрепи валутата, която пострада от политическите сътресения и разпродажбите на развиващите се пазари.

Лирата намали загубите си временно, след като централната банка обяви преустановяване на провежданите едноседмични репо аукциони за предоставяне на ликвидност на търговските банки на най-ниската лихва от 24%. В изявление от регулатора обясняват, че решението се дължи на нестабилността на финансовите пазари.

Решението в действителност води до увеличаване на разходите за финансиране на банките със 150 базисни пункта без обаче да има официално нарастване на ставките.

Финансовият министър Албайрак добави, че нивото на турската инфлация и заетостта ще се подобри през 2019 г., като правителството ще продължи да прилага необходимите реформи без колебание.

„Инфлацията в Турция, както и заетостта, ще достигнат по-добро и балансирано ниво до края на 2019 г.“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още