IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът навлиза в Nasdaq

Това е вот на доверие за биткойн технологията, смятат експерти

16:06 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът навлиза в Nasdaq

Най-големите борсови оператори в САЩ предприемат стъпки по интегриране на биткойна, което предизвика спекулации, че дигиталната валута може да придобие още по-широка популярност скоро.

Nasdaq OMX Group Inc разкри във вторник, че базираната в Ню Йорк платформа за търговия с биткойни Noble Markets ще разработи нов вариант на технологията X-stream на Nasdaq. Noble ще интегрира в системите си същия софтуер, използван от фондовите борси по света, който се използва и на Nasdaq Stock Market. Новината стана факт след споразумението на Нюйоркската фондова борса от януари, която реши да инвестира в Coinbase – друга платформа за търговия на цифровата валута, пише Bloomberg.

Репутацията на пазарите за покупко-продажба на биткойни бе сериозно разклатена, след като една от най-големите борси Mt Gox подаде заявление за фалит през 2014 г., с което средствата на много от клиентите изчезнаха. Очаква се интегрирането на софтуера на Nasdaq да даде по-голяма легитимност на Noble.

"Това е вот на доверие за биткойн технологията", коментира Никола Колас, главен пазарен стратег в Convergex Group. "Сега, когато виждаме големи организации, които предоставят технологии, имаме чувството, че биткойнът намери своето място."

Въпреки че някои биткойн старт-ъпи изградиха свои технологии за търговия, системата на Nasdaq несъмнено би се оказала в ролята на флагман на пазара. Nasdaq предоставя търговски софтуер за фирми, включително Japan Exchange Group Inc и Singapore Exchange Ltd, които са сред най-големите оператори на пазара в света.

"Nasdaq е отворена за предоставяне на своята технология и на други биткойн борси", отбеляза Райън Уелс, говорител на Nasdaq.

Noble е основана от Джон Бетс, бивш служител на Goldman Sachs Group Inc, Morgan Stanley и UBS AG Group. Целта на проекта е разширяване на обхвата на биткойна като технология и по-широкото му популяризиране след краха на Mt Gox.

"Участието в Nasdaq е добър знак", смята Адам Дрейпър, инвеститор от Boost VC, която влага средства в биткойн старт-ъпи. Това "очевидно показва, че биткойнът има перспектива".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още