IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната стигна шестмесечно дъно през октомври

Проблемите с веригите на доставки и логистичните затруднения повишават производствените цени с най-бързия темп от над две десетилетия

12:26 | 04.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в еврозоната е нараснала с най-бавния си темп от шест месеца през октомври, след като проблемите с веригите на доставки и логистичните проблеми, свързани с пандемията с Covid-19, повишават производствените цени с най-бързия темп от над две десетилетия, показа ново проучване.

Държавните ограничения в блока, наложени заради пандемията, се вдигат, но недостигът на суровини в производствения сектор влияе на растежа, а натрупаното търсене в сектора на услугите отслабва, предава Ройтерс.

Общият индекс PMI на мениджърите по поръчките на IHS Markit – добър показател за икономическото здраве като цяло, е спаднал до шестмесечно дъно от 54,2 пункта през октомври от 56,2 пункта месец по-рано.

„Ръстът в еврозоната се е забавил рязко в началото на четвъртото тримесечие, като производството беше затруднено от ограничения в доставките, а услугите изгубиха инерция, след като възстановяването от блокадите отслабна“, коментира главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Индексът PMI на услугите е спаднал също до шестмесечно дъно от 54,6 пункта през октомври спрямо 56,4 предишния месец. Това е малко под предварителната оценка за 54,7 пункта, но доста над границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

Търсенето обаче е отслабнало, а индексът на новия бизнес бележи спад до 55,1 пункта от 55,3 пункта.

Макар че производствената активност в еврозоната е останала силна миналия месец, тя е била затруднена от проблемите с веригите на доставки, показа проучване от вторник.

Тези проблеми доведоха до поскъпване на суровините, а индексът на производствените цени се покачи до 73,2 пункта от 70,9 пункта, което е най-високото му ниво в историята на проучването, датиращо от средата на 1998 г.

„Продължаващият недостиг в предлагането междувременно предполага, че високият ценови натиск ще се запази и следващата година. Към момента няма сигнали за траен силен ръст на заплащането, което би било по-голямата тревога за дългосрочните перспективи пред инфлацията“, добавя Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още