Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Близо 650 000 германски компании са поискали частична безработица за служителите си

Германското правителство очаква над 2 милиона частично безработни, а заявления идват от всички браншове

Близо 650 000 германски компании са поискали частична безработица за служителите си

Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Близо 650 000 германски компании са подали заявление за частична безработица до 6 април, обяви днес Агенцията по заетостта, цитирана от DPA. Броят на компаниите значително нараства: на 27 март подалите заявления бяха 470 000 компании, което означава, че са се увеличили с 40 процента за по-малко от седмица. Към момента не е възможно да се уточни броят на засегнатите служители, тъй като работодателите все още не са предоставили окончателните списъци.

Още по темата

Германското правителство очаква над 2 милиона частично безработни, а според Агенцията по заетостта става дума за много по-голям брой частично безработни, отколкото по време на кризата през 2009 година. В момента заявления за частична безработица идват от всички браншове и най-вече от търговията и ресторантьорството.

Германската разпоредба за частична безработица предвижда държавата да преведе от 60 до 67 процента от заплатите на служителите. Берлин използва този подход по време на финансовата криза и така избегна вълна от съкращения.

От правилото ще се възползват компании като Volkswagen, с 80 000 служители в тази схема, и Lufthansa, която извършва минимална част от полетите си и остави в частична безработица 62 000 от служителите си в Германия.

Германската икономика ще се свие с 9, 8 процента на годишна основа през второто тримесечие на тази година заради пандемията от коронавируса, което е прецедент в най-новата история на страната, става ясно от общите прогнози на основните икономически институти, публикувани в сряда.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април