IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската централна банка понижи основната лихва със 100 пункта

Централните банкери сигнализираха за забавяне на темпото по смекчаване на паричната политика

13:23 | 07.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инфлацията остава под целевото ниво на централната банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфлацията остава под целевото ниво на централната банка. Снимка: Ройтерс

Бразилската централна банка понижи основната лихва на страната до най-ниското ниво от над 4 години насам, предава Bloomberg.

Решението на деветте члена на комитета по паричната политика към институцията, ръководен от гуверньора Илан Голдфайн, е единодушно  - за понижение на основната ставка Selic със 100 базисни пункта до 8,25%. 40 от общо запитаните от агенцията 42 пазарни анализатори очакваха подобно решение.  

В прессъобщението по повод на решението си централните банкери пишат, че с оглед на следващото заседание очакват темпото на смекчаване на паричната политика да се забави значително. Освен това при непроменени обстоятелства те очакват постепенно прекратяване на цикъла.

Бразилските централни банкери намаляваха през последните месеци агресивно лихвата, тъй като годишната инфлация остава упорито на 18-годишно дъно. От октомври насам разходите за финансиране са се понижили със 600 базисни пункта. Обяснението на централната банка ни кара да мислим, че темпото на облекчаване ще се понижи, казва Тайс Зара, главен икономист в Rosenberg Consultores Associados.

„Централната банка сигнализира, че следващото понижение ще е с до 75 базисни пункта“, пояснява тя. „Те намекват, че това ще е може би краят на понижението“.

В 12-те месеца до август инфлацията възлиза на 2,46% и според икономисти и през тази, и през идната година потребителските цени ще са под целевото ниво на централната банка от 4,5 на сто.

През месеците между април и юни бразилската икономика забави темпото си заради спад на инвестициите и стагнация на селското стопанство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още