IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудният избор пред бразилската централна банка

На фона на нарастващата инфлация и най-лошата рецесия от век насам централната банка ще решава дали да вдигне лихвените проценти

08:45 | 20.01.16 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Данните, представени този месец, показват, че цените на стоките за ежедневна употреба в Бразилия са се вдигнали с 61% през миналата година заради слабата реколта. Това добавя допълнителен натиск върху годишния темп на инфлацията в Бразилия, приключвайки 2015 г. на ниво от 10,7% - най-високото от 2002 г. насам, коментира Financial Times.

На срещата си за определяне на лихвените проценти в сряда бразилската централна банка ще се изправи пред едно от най-трудните си решения досега, опитвайки се да върне инфлацията обратно до целевите 4,5%, докато страната изпада в най-лошата рецесия от над век.

Макар че развиващите се пазари в цял свят са замаяни от забавянето на Китай, някои икономисти предупреждават, че Бразилия също е на ръба на „фискалното надмощие“ – икономически сценарий, при който опасенията за слабите финанси на страната правят паричната политика неефективна.

Ако централната банка на Бразилия повиши основния лихвен процент Selic на страната над сегашните 14,25% в сряда, това ще увеличи вече тежките лихвени плащания, които правителството дълги по дълга си. Това от своя страна може да предизвика още опасения от дефолт – перспектива, която ще доведе до обезценяване на валутата, ще направи вноса по-скъп и реално ще захрани инфлацията.

В един от най-обезпокоителните доклади по въпроса досега анализаторите от Barclays миналата седмица заявиха: „Откриваме доказателства, че Бразилия може би вече страда от фискално надмощие и че рамката на централната банка, насочваща инфлацията, може би е компрометирана“.

Алтернативата пред централната банка обаче не е по-добра. Ако гуверньорът Алехандро Томбини не направи нищо в сряда, или дори намали лихвените проценти, той вероятно ще бъде обвинен, че се е поддал на политическия натиск.

Централната банка на Бразилия е една от малкото в света, която официално не е независима от правителството. Макар че институцията като цяло се наслаждава на оперативна автономия, нарастват опасенията за намеса от страна на правителството откакто Руи Фалкао, председател на управляващата Работническа партия, миналия месец публично призова за прекратяване на по-високите лихвени проценти.

Анализаторите се опасяват, че Русеф може да се изкуши да се вслуша в неговите призиви и тези от други крайнолеви групи в партията ѝ, противници на строгите икономии, за да получи подкрепа срещу предложението на Конгреса за импийчмънт. Оставката на фискалния ястреб Хоаким Леви като финансов министър миналия месец и смяната му с Нелсън Барбоса само засили опасенията за преминаване към по-инославни политики, казва Жоао Педро Рибейро, стратег в Nomura.

Бездействието на централната банка в сряда може да нанесе толкова вреди, колкото и повишаването на лихвените проценти, подкопавайки доверието към Томбини сред инвеститорите и захранвайки инфлацията, казват икономистите.

Това е мрачен сценарий, особено за по-възрастните бразилци, които все още са преследвани от спомена за хиперинфлацията през 80-те и началото на 90-те години, която унищожи спестяванията и поминъка. През първото десетилетие на този век Бразилия сякаш остави мрачното си минало зад себе си и навлезе в нова ера на просперитет и стабилност, базирайки се на три свещени политики: целева инфлация, фискална отговорност и плаваща валута. Решението на Русеф да надуе кредитирането след 2011 г. за сметка на фискалния дефицит обаче, заедно с края на суперцикъла на стоките, проправи пътя за подобна криза.

Бюджетният дефицит на Бразилия в момента е малко под 10%, а държавният дълг е около 70% от брутния вътрешен продукт и бързо расте. Макар че инфлацията е далеч от пика си от 90-те години, очакваното свиване на икономиката от 3,7% миналата година и 2% през тази година се превръща в най-дълбоката рецесия от началото на статистиката през 1901 г. и първите последователни години със свиване от Голямата депресия през 30-те години.

Поне в официалните си изявления Томбини твърди, че централната банка все още може да изиграе своята роля в ограничаване на инфлацията, като повечето икономисти очакват банката да повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта в сряда до 14,75% - най-високото ниво от 2006 г. насам.

„Банката все още има възможност да влияе на очакванията“, казва Силвио Кампос Нето, икономист в бразилската консултанска къща Tendencias, макар че други анализатори са съгласни, че опасенията за фискалното надмощие са валидни, но преждевременни.

Според Андре Перфейто обаче, главен икономист в Gradual Investimentos, брокерска къща в Сао Паоло, Томбини ще увеличи лихвените проценти в сряда само защото това се очаква от него, а не защото вярва, че ще бъде полезно в сегашната криза.

„Условията, в които Централната банка на Бразилия работи, са много трудни“, казва Перфейто. Това е все едно да „се опитваш да управляваш самолет с един неработещ двигател, изключено управление и слон на борда“.

Всичко за паричната политика на водещите централни банки можете да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
:) не , при нулеви все още са балансирани . виж при инфлация (каквато има в бразилия) го духaт спестителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
И аз така смятам за балансирането на интересите на спестителите и на инвеститорите. Дано някой ден щатите и ЕС да го проумеят също и да балансират интересите, защото при отрицателни лихви спестителите нещо не са балансирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 8 години
паричната политика в една страна означава да се балансират интересите на спестителите и инвеститорите моето дете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
И тука социализЪма глътна водица :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Нека Бразилия да не се стиска, а да разкрие рецептата на своите постижения. И щатите, и ЕС, с години се мъчат да достигнат заветните 2-3% инфлация и все не успяваме, а ето че една Бразилия дори е успяла да преизпълни постижението за инфлацията. Може би за да има инфлация, лихвата трябва да не е нулева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още