IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се сви през второто тримесечие за първи път от 2012 г.

Опасенията за твърд Brexit на 31 октомври оставят сериозни следи и на пазарите, а инвеститорите теглят сериозни суми от фондовете

13:10 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика се е свила за първи път от 2012 г. през второто тримесечие - неочаквано силна последица от засиленото запасяване в началото на годината на фона на подготовката на страната за напускане на Европейския съюз на 31 октомври, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е намалял на тримесечна основа с 0,2% през трите месеца до юни, докато всички анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха нулев растеж. Годишният растеж се е забавил до 1,2% спрямо 1,8% през първото тримесечие, сочат данни на Националната статистическа служба във Великобритания. Това е най-ниското му равнище от началото на 2018 г.

Годишният растеж само през юни е най-слабият от август 2013 г. и достига едва 1%.

Прогнозите за остатъка от 2019 г. са особено несигурни на фона на ангажимента на премиера Борис Джонсън да изведе страната от ЕС на 31 октомври независимо дали успее да постигне ново преходно споразумение за предотвратяване на нарушаването на търговията.

Световната икономика също се забавя главно заради търговския конфликт между САЩ и Китай.

През миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че растежът ще се възстанови съвсем леко до 0,3% през настоящото тримесечие, а ръстът за годината като цяло ще намалее до 1,3%.

Предишни данни вече показаха срив на промишленото производство през април, тъй като автомобилните производители преместиха по-рано ежегодното си спиране на работата през лятото в съответствие с първоначалния краен срок за Brexit – 29 март, който впоследствие беше отложен за 31 октомври.

Но данните за промишленото производство през юни също бяха неочаквано лоши, като през второто тримесечие то се е свило с най-бързия си темп от началото на 2009 г., когато Великобритания беше изпаднала в рецесия.

Допитвания в частния сектор показаха, че промишленото производство и строителството са отбелязали спад през юли, докато по-големият сектор на услугите е постигнал съвсем скромен растеж.

Ръстът на британската икономика се забавя след гласуването през юни 2016 г. за напускане на Европейския съюз, като годишният темп на растежа се сви от над 2% преди референдума до 1,4% миналата година.

Публикуваните в петък данни показват, че инвестициите на бизнеса са се свили с 0,5% през второто тримесечие на годината спрямо очакванията на икономисти за спад с 0,3%.

Разходите на домакинствата са се оказали много по-устойчиви от инвестициите на бизнеса благодарение на намаляващата безработица и растящите заплати, като през тримесечието са отбелязали повишение с 0,5%.

Реакцията на финансовите пазари

Опасенията за твърд Brexit на 31 октомври обаче оставят следи и на пазарите. Инвеститорите са все по-загрижени за новия курс по Brexit на правителството на Борис Джонсън. Паундът е най-слаб от години, което ядосва сериозно и многото британски туристи, които в момента са в летни отпуски. Апетитът на инвеститорите към фондовете също намалява забележимо, както показва текущата статистика.

Според анализаторската компания Morningstar британските фондове за стандартните акции и тези от по-слабите индекси са загубили повече от 11 милиарда евро след вота за Brexit през юни 2016 г. „Това е значителна сума“, казва експертът на Morningstar Али Масаруа, не на последно място, защото европейските фондове са се справяли значително по-добре през 2017 г. Но само през юни са били изтеглени средства на обща стойност 2,5 млрд. евро.

През последните месеци тенденцията се засилва, както отбелязва и доставчикът на фондови услуги Calastone: „Политическият хаос във Великобритания и рязкото увеличаване на вероятността за твърд Brexit доведоха до драматичен изтичане на капитали от фондовете през юли“.

Британските инвеститори са осребрявали дяловете си във фондовете толкова бързо и радикално, колкото не са го правили от октомври 2016 г. насам. Под черта са изтеглени 1,3 милиарда паунда (около 1,4 милиарда евро). Особено силно са пострадали фондове, които инвестират в акции на британски компании. От тях инвеститори са изтеглили 410 милиона паунда, което е „най-големият отлив от две години и половина“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още