IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави лихвите без промяна

Банката предполага, че ще се стигне до плавен Brexit и отново подчерта, че лихвените проценти ще трябва да се повишават постепенно

14:11 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка заяви, че е по-малко уверена от обичайното за перспективите за икономиката заради Brexit и предложи на анализаторите малко индикации за въздействието на Brexit без сделка, предава Bloomberg.

Коментарите са първите от страна на банката, откакто Борис Джонсън стана премиер с главна мисия Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври със или без нови търговски споразумения. Ако няма сделка, АЦБ просто отново отбеляза, че паундът ще се срине, инфлацията ще се ускори, а растежът ще се забави.

В новите си прогнози в четвъртък АЦБ конкретно изключи възможността да няма сделка. Банката предполага, че ще се стигне до плавен Brexit и отново подчерта, че лихвените проценти ще трябва да се повишават постепенно, за да се постигне инфлация според целевата насока.

Макар това да означава, че гуверньорът Марк Карни избягва политическите неприятности, изявлението ще разочарова мнозина, които търсят повече насоки за това как АЦБ може да отговори на Brexit без сделка.

Ръководството на банката очаквано гласува единодушно с 9 на 0 да запази водещата лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2019-а и 2020 г. до 1,3 на сто и през двете години спрямо съответно 1,5 на сто до 1,6 на сто, очаквани по-рано. Прогнозите са разработени с презумпцията, че Великобритания напусне ЕС без сделка, която да смекчи раздялата. . 

Отчитайки по-слабия глобален ръст, АЦБ понижи прогнозата си за икономическия растеж през тази година, като предвижда по-бавен растеж на износа и по-слаби инвестиции в бизнеса, продължаващи до 2020 г.

Макар ръководството, начело с гуверньора Марк Карни, все още да изтъква необходимостта от увеличаване на лихвените проценти през идните години, то също така признава, че инвеститорите имат различно виждане от това на банката за „систематичен“ Brexit, съобщава Bloomberg.

Наскоро монетарните власти решиха единодушно да оставят основната лихва на ниво 0,75%. В същото време те подчертаха, че ще бъде необходимо „постепенно и ограничено“ затягане на паричната политика, за да се постигне целта за инфлация през следващите години. Увеличаването на лихвения процент обаче е подчинено на условието, че Brexit ще премине гладко, със споразумение. Въпреки това, вероятността за твърд Brexit се увеличава все повече в общото възприятие. 

Търговските войни и Brexit оставят по-слаби перспективите за растеж на икономиката на Великобритания, отколкото се смяташе досега. „Растежът е под насоките за развитие, а низходящите рискове са големи, ако централната банка не предприеме понижение на лихвите при тези обстоятелства, то кога“, посочи преди няколко седмици Роб Ууд от Bank of America Merrill Lynch. Той смята, че все пак АЦБ може да се противопостави на по-ниските лихви, като се има предвид колко трудно предприе стъпка за отдалечаване от тях.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още