IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските фирми не планират съкращения след края на правителствените помощи

Осем от 10 британски компании не очакват да правят съкращения през следващите три месеца

20:40 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Осем от 10 британски компании не очакват да правят съкращения през следващите три месеца, което е индикация, че пазарът на труда може да избегне сериозен шок, когато държавната помощ за пазара на труда бъде прекратена, съобщава Bloomberg.

Според данни на Службата за национална статистика само 1% от фирмите са планирали да съкратят персонал, когато са били попитани в края на миналия месец. Деветнадесет процента са отговорили, че не са сигурни.

Перспективите за работните места се подобриха значително през последните месеци, след като правителството обяви планове за пълно отваряне на икономиката и след това удължи помощта за освободените служители до края на септември.

Безработицата се очаква да достигне връх, но на далеч по-ниско ниво, отколкото след предишните рецесии. Това до голяма степен се дължи на десетките милиарди лири под формата на публични средства, похарчени за поддържане на пазара на труда.

Понастоящем централната банка очаква безработицата да достигне пик от едва 5,4% през третото тримесечие, вместо досега прогнозираните 7,9%, въпреки че икономиката през миналата година преживя най-дълбокото си свиване от три века.

Отделни данни на статистиката показват, че заетостта е малко по-ниска, отколкото се предвиждаше в края на миналата година, докато безработицата е малко по-висока.

В същото време програмите на правителството все още поддържат 2,4 милиона работни места към края на май. Сега работодателите трябва да допринесат към тези разходи преди програмата да приключи изцяло през септември. Това доведе до опасения от съкращаване на работни места при много бизнеси, които продължават да изпитват затруднения въпреки премахването на мерките. Строителният сектор се сблъсква с най-много предизвикателства при наемането на нов персонал, последван от хотели и кетъринга.

В същото време според данни на статистиката ежедневните полети са се увеличили с 8% от предходната седмица и са достигнали около една трета от нивата преди пандемията, което предполага, че тежкото положение на сектора, засегнат силно от международните ограничения за пътуване, започва да се подобрява.

Британските пътници, получили и двете дози от ваксината, вече няма да има нужда да се изолират, когато се приберат у дома от страни с умерен риск, съгласно план, който се очаква да влезе в сила този месец.

Отделни данни на статистиката показват, че заетостта е малко по-ниска, отколкото се предвиждаше в края на миналата година, докато безработицата е малко по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още