Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на заявленията при безработица в САЩ отбеляза лек спад

Данните се задържат близо до 45-годишно дъно

Броят на заявленията при безработица в САЩ отбеляза лек спад

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали заявления при безработица, се понижи с 1000 до 214 хил. през седмицата, приключила на 3 ноември, задържайки се на 45-годишно дъно, съобщава tradingeconomics.com. Спадът в данните е в съответствие с очакванията на икономистите, интервюирани от Bloomberg.

Още по темата
Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда, достигна 213 750 броя, като остава като цяло стабилна спрямо данните от предходната седмица. Предварителните сезонно-изгладени данни показват, че делът на американците, претендиращи за обезщетение при безработица в САЩ, е бил 1,1% за седмицата. Безработицата пък е на ниво от 3,7%, което е най-ниското ниво от 60-те години на миналия век.

От последните месечни данни за пазара на труда стана ясно, че компаниите са започнали да повишават заплатите, за да запазят и привлекат нови таланти на фона на все по-затягащия се пазар на труда.

Работодателите в САЩ са създали 250 000 нови работни места през октомври и са увеличили заплатите с най-бърз темп от 2009 година. Потребителското доверие сега е най-високото от 18 години и харчат свободно, давайки тласък на жизнения икономически растеж. Американската икономика е в експанзия от 10 години - вторият по продължителност такъв период в историята на страната, а октомври е стотният пореден месец на нови назначения - също рекорден период.

Средното заплащане на час в САЩ е нараснало с пет цента, или 0,2%, през миналия месец след ръст от 0,3% през септември. На годишна база повишението достига 3,1% - най-голямото от април 2009 г. Това означава, че инфлацията ще се задържи около целта на Фед от около 2% за известно време. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед обяви, че не очаква повишение на лихвените проценти през 2019 г.