Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бундестагът одобри рекордното задлъжняване на Германия от 218 млрд. евро

Съотношението на дълга спрямо БВП вече минава 75 процента

Бундестагът одобри рекордното задлъжняване на Германия от 218 млрд. евро

Германският финансов министър Олаф Шолц пред депутатите в Бундестага. Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

През тази година федералното правителство ще може да поеме рекордни дългове от близо 218 милиарда евро за справяне с причинената от коронавируса криза. Бундестагът (германският парламент) прие втория допълнителен бюджет в четвъртък, с който да се финансира пакетът за стимулиране. Той увеличава новия дълг, планиран за текущата година, до 217,8 милиарда евро. Допълнителните пари са предназначени предимно за финансиране на мерки, които имат за цел да увеличат потреблението и да насърчат икономиката през следващите месеци, предава DPA.

Вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц (СПД) обеща, че федералното правителство няма да пести заради кризата. „И ние няма да докоснем социалната държава, която ни води толкова ефективно през тази криза, а ще я разширим", подчерта финансовият министър. Въпреки кризата пенсиите на хората с ниски доходи ще бъдат увеличени от януари.

Още по темата

Поради втория допълнителен бюджет съотношението на дълга се увеличава от под 60 на сто от БВП до повече от 75 процента. В края на март Бундестагът вече одобри увеличение на бюджета със 156 милиарда евро, за да се компенсират данъчните загуби и да се финансират няколко пакета помощи. За целта бе отменена т. Нар. „спирачка“ на дълга, която бе вкоренена в конституцията.

Сега, наред с други неща, в сила за половин година е по-ниска ставка на ДДС. Семействата ще получават бонус от 300 евро на дете. Освен това малките и средни компании, които имат особено високи спадове на продажбите поради кризата, трябва да получат мостови кредити от почти 25 милиарда евро. Федералното и местните правителства също така възнамеряват съвместно да компенсират загубите на общините от корпоративния данък.

Най-новата данъчна оценка също се взема предвид в актуализирания бюджет. Германското правителство предполага, че кризата ще доведе до спад с около 40,5 милиарда евро на приходите от данъци.

Измерението на новия дълг е особено ясно, ако се сравни с този през финансовата криза: през предходната рекордна за дълга 2010 година федералното правителство емитира облигации за 44 милиарда евро. Шолц планира да изплати по-голямата част от новите заеми в рамките на 20 години от 2023 година натам. Много икономисти, както и зелените и левите в Бундестага смятат това за твърде амбициозно. Те се опасяват, че през следващите години ще трябва да бъдат направени важни икономии, така че дълговете да бъдат изплатени.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 6 месеца
Няма да има нужда от големи спеставяния, за да се платят дълговете. ЕЦБ ще ги обезцени и плащането ще е лесно

Още от Новини
Ралито на лирата издиша с новите съмнения на Ердоган за паричната политика