IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по дефлация в ЕС през януари

Потребителските цени в еврозоната се свиват с 0,6% на годишна база

15:19 | 24.02.15 г.
България е втора по дефлация в ЕС през януари

България е била втора в Европейския съюз (ЕС) по дефлация през януари, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

В страната ни е отчетена годишна дефлация от -2,3% през първия месец на годината. Изпреварва ни само Гърция с -2,8%, а след нас е Испания с -1,5%.

На другия полюс е Малта, където е отчетен най-силен годишен ръст на потребителските цени през януари – 0,8%. Следват Румъния и Австрия с по 0,5% инфлация.

Дефлационните процеси се задълбочават в целия ЕС през януари. В 28-те държави като цяло е отчетен годишен спад на потребителските цени от 0,5% спрямо отчетеното през декември понижение от 0,1%. За сравнение, през януари 2014 г. годишната инфлация в ЕС беше 0,9%.

В еврозоната потребителските цени се свиват с 0,6% през януари на годишна база спрямо спада от 0,2%, регистриран през декември 2014 г. Това е и най-ниското ниво на инфлацията в еврозоната от юли 2009 г. насам. В началото на миналата година инфлацията във валутния блок беше 0,8%.

Най-силен натиск върху инфлацията в Европа са оказали цените на горивата за транспорт и за отопление, както и телекомуникациите. Същевременно Евростат отчита лек ръст на цените на тютюна и тютюневите изделия, наемите и цените в кафенетата и ресторантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още