Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България отчита един от най-слабите ръстове на заетостта в ЕС за тримесечието

ЕС продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа, отчете Европейската комисия

България отчита един от най-слабите ръстове на заетостта в ЕС за тримесечието

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа. Това обяви Европейската комисия в последния си тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

Трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. През второто тримесечие на 2017 г. заетостта е нараснала с 1,5% в ЕС и с 1,6% в еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г.

В ЕС и в еврозоната има 3,5 милиона и съответно 2,4 милиона повече наети на работа хора в сравнение с миналата година. Това означава, че понастоящем в ЕС работа имат 235,4 милиона души. Това е най-високото равнище, регистрирано някога. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. това представлява 8 милиона и 5,6 милиона повече заети лица съответно в ЕС и в еврозоната.

От нарастването на трудовата заетост в ЕС през последните четири години се възползва най-вече по-младото поколение. Въпреки че в ЕС младежката безработица е все още прекалено висока, делът ѝ намалява стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица: сега този дял възлиза на 16,9%, което е равнище, по-ниско от това през 2008 г.

Що се отнася до България, ръстът на заетостта за второто тримесечие е 0,9%, с което страната ни отбелязва леко забавяне спрямо първите три месеца на годината. Нивото тогава е било от 1,2%. Повишението е едно от най-слабите в ЕС на тримесечна база, като преди нас е единствено Финландия. Естония, Румъния, Латвия и Хърватска са със спад на заетостта.

Това означава, че броят на заетите през вторите три месеца на 2017 г. в България са се увеличили с 32 хил. души на годишна база. Единственият сектор, който отчита спад на заетостта, е земеделието - от 3200 души. Младежката безработица също намалява, макар че все още остава висока на равнище от 13,5% - с 5,1 пр.п. по-малко на годишна база.

Интересното е, че България е на предните места по няколко показателя. Заедно с Прибалтийските страни и Румъния тя отчита най-големи ръстове (над 8%) на номинално заплащане на служител, като за България то е от 9,9%.

Вследствие на това България, Чехия, Унгария, Литва и Румъния са и страните, които продължават да отчитат силни повишения на номиналните разходи за единица труд, като този ръст за България е съответно от 6,5%. Реалното заплащане на служител също се повишава остро заради ръста на производителността в България, Чехия, Литва и Румъния.

Други данни относно трудовия пазар потвърждават подобреното състояние на икономиката на ЕС.

Делът на безработицата в ЕС и в еврозоната продължава стабилно да намалява от средата на 2013 г. насам в почти всички държави членки. През август 2017 г. той се понижава до 7,6% в ЕС и до 9,1% в еврозоната, което е годишно намаление от 0,9 процентни пункта и за двата случая. Регистрираният през август 2017 г. процент е най-ниският в ЕС от ноември 2008 г. насам. 

Безработицата в България за тримесечието също намалява, достигайки ниво от 6,0%. За сравнение през първото тримесечие тя е бил 6,4%.

Делът на дългосрочната безработица, който намалява в продължение на три години, също е спаднал с още 0,5 процентни пункта в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. В почти всички държави членки дългосрочната безработица намалява, включително в България, достигайки 3,7%. Но делът на дългосрочната безработица в ЕС в общия процент на безработица продължава да е висок — около 45%.

Броят на работещите на постоянен договор е нараснал с 1,4% в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. Това представлява увеличение с 2,2 милиона души, което е четири пъти повече, отколкото увеличението на броя на работещите на временни договори (500 000 души или годишен растеж от 1,5%).

Тримесечният преглед показва също така, че икономиката на ЕС продължава да расте във всички държави членки, с общ ръст от 2,4% за ЕС и 2,3% за еврозоната на годишна база и с повишение от 3,6% за България. Това намира израз и в по-добрата финансова ситуация на домакинствата в ЕС благодарение на по-високите трудови доходи, коментират от Комисията.

Едновременно с това е възпряна тенденцията за увеличаване на социално-осигурителните плащания. В почти всички държави членки продължи да се наблюдава увеличаване на доходите на домакинствата в периода между първото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
понеже така виждате заплащането на собственика за това никога няма да имате повече от двама трима отчаяни работници колкото до колегата математик винаги мога да се поправя тоест по 460 е равно на 1380 и да не мисли че е толкова умен защото имаме много математици като Паси Плевналиев също и химици Хампарцумян но да не ги изреждам че са много и те ще ни ОПРАВЯТ икономиката
2
 
1
 
7
deant до: справедлив1
преди 2 години
Няма спор, че 460 е малко. Да сложим заплтата на работника да бъде сума Х. Шефа/собственика на фирмата трябва да получава Х+50 лв ли? Малко няма логика в тези разсъждения. Нали се сещаш, че никой няма да се хване да поддържа фирма със всичките нерви и негативи от това за да му остават 800 лв месечно за него накрая. Собственика на фирмата е зает 24/7 със фирмата си, а това са нерви, които няма да се възстановят никога.
3
 
1
 
6
Mavi Goz до: справедлив1
преди 2 години
Ти по принцип доста си се объркал... :lol: Бегай бързо от България...! Lol:
0
 
5
 
5
преди 2 години
Ем значи трябва веднагически на секундата да удвоят еврофондовете за България. Тя европечатницата не бива да работи само за Германия, Франция, Испания и Италия.
1
 
3
 
4
khao до: справедлив1
преди 2 години
Няма профилна снимка
ти една проста сметка си объркал, иначе компетентно мнение изказваш ... хахахаха, такава ни е цялата работа... най големите некадърници са най устати ! :) колко е 3 по 460 ?

Още от Новини
Неравенството в доходите в САЩ се е стеснило през първите три години при Тръмп