IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целта на Руската централна банка за инфлацията е напът да се изпълни

Централните банкери вероятно ще постигнат прогнозата си за ръста на цените за първи път от 2011 г.

14:07 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина става все по-добра в спазването на обещания, пише Bloomberg.

След като удържаха на безпрецедентното си обещание да запазят лихвените проценти без промяна това тримесечие, централните банкери са напът да постигнат прогнозата си за ръста на цените за първи път от 2011 г., забавяйки инфлацията до най-ниското ѝ ниво в края на годината в съвременната история на страната. Макар че икономистите доближиха прогнозите си до целта от 4% на банката за следващата година, те все пак очакват инфлацията да е над това ниво, а очакванията на домакинствата остават високи.

Данните, които бяха представени в петък, показаха, че годишният ценови индекс се е забавил до 5,4% през декември от 5,8% миналия месец и под очакванията на икономистите. Това е наполовина спрямо нивото преди година и точно в средата на прогнозирания диапазон от централната банка за 2016 г.


source: tradingeconomics.com

„Руската централна банка избра трудно придържане към политиката си“, казва Олга Стерина, старши анализатор по фиксирания доход в UralSib Bank. “През първата половина на годината всички очакваха централната банка агресивно да намалява основния лихвен процент“.

Постигането на прогнозата ще засили доверието към централна банка, която рядко повишаваше лихвените проценти през най-дългата рецесия в Русия през този век. Макар че изпълнителните директори на някои банки стигнаха до „молби“ за парично облекчаване, централните банкери понижиха лихвените проценти само два пъти през 2016 г. и заявиха, че ще запазят тяхната „умерено стегната“ позиция през следващата година и половина.

Рисковете обаче все още изобилстват, тъй като инфлационните очаквания остават високи. Макар че се понижават, темпът е „незначителен и не е в съответствие със забавянето на инфлацията“, твърди Набиулина. Гуверньорът заяви, че промяната в очакванията не е достатъчна, за да може централната банка да каже, че те са се стабилизирали и не представляват риск за растежа на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още