IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ неочаквано спаднаха

Понижението през май е с 0,2% на месечна база, но на годишна има ръст от 2%

16:17 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в САЩ неочаквано спаднаха

Цените на производител в САЩ неочаквано спаднаха през май, като разходите се свиха повсеместно – сигнал за слаб инфлационен натиск, пише Ройтерс.

Индексът на производствените цени се смъкна с 0,2%, отстъпвайки рязко от априлското покачване от 0,6%, разкриват данните на щатското Министерство на труда. Тогава прирастът на производствените цени бе най-големият за последната година и половина. Икономистите, анкетирани от агенцията, предвиждаха слаб ръст от 0,1%.

С началото на новата година ведомството започна да причислява и изменението на цените в секторите услуги и строителство при съставянето на индекса на производствените цени. Данните са силно волатилни поради големите изменения в цените на търговските услуги, което затруднява по-прецизното прогнозиране на инфлацията.

Цените на едро подсказваха за минимално покачване на инфлационния натиск през последните месеци. Но днешните данни свидетелстват, че ръстът на производствените цени остава слаб.

През 12-те месеца до май цените на производител скачат с 2%, но с малко по-бавно темпо в сравнение с прираста от 2,1% на годишна база през април.

Цените на хранителните стоки спаднаха с 0,2%, след като растяха четири поредни месеца. Горивата поевтиняха с 0,9%. Крайните цени в сектора на услугите също са с 0,2% по-ниски, след като през април нараснаха с 0,6%.

Изключвайки цените на хранителните стоки и на горивата, цените на производител се понижават само с 0,1% през май, след като напреднаха с 0,5% през април.

През 12-те месеца до края на май основният индекс на производствените цени за крайно потребление се покачи с 2 на сто – ускорявайки се минимално в сравнение с априлските 1,9% на годишна база.

Изменение на производствените цени в САЩ (в %, на годишна база)

Източник: Tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още