IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ отчетоха най-големия си спад от финансова криза

На годишна база показателят отчита най-значимото си понижение от ноември 2015 г.

19:10 | 13.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на производител в САЩ отчетоха през април най-големия си спад след 2009 г., като в същото време регистрират най-значимото годишно понижение за последните четири години и половина, потвърждавайки по този начин прогнозите на някои икономисти за кратък период на дефлация, тъй като пандемията притиска търсенето, съобщава Ройтерс.

Докладът на Министерството на труда в сряда беше предшестван от данните във вторник, показващи, че потребителските цени са отчели най-значимото си понижение от времето на Голямата рецесия през 2007-09 г. Освен това председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди, че икономиката може да се сблъска с „продължителен период“ на слаб растеж и застояли доходи.

Блокировките, които щатите наложиха за ограничаване на разпространението на COVID-19, респираторните заболявания, причинени от вируса, свиха търсенето, като в крайна сметка американската икономика се сви през първото тримесечие с най-резкия темп от последните три месеца на 2008 г.

Дефлацията, която представлява спад в общото ценово ниво, е вредна по време на рецесия, тъй като потребителите и предприятията могат да забавят покупките в очакване на по-ниски цени, задълбочавайки по този начин икономическия спад. 

Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене се понижава с 1.3% през април, което е най-големият спад от декември 2009 г., след като през март се понижи с 0,2%. За 12-те месеца до април PPI се понижава с 1,2%. Това е най-големият годишен спад от ноември 2015 г.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че индексът PPI ще се понижи с 0,5% през април и с 0,2% на годишна база.

С изключение на волатилните компоненти като хранителни, енергийни и търговски услуги, цените на производител спаднат през април с 0,9%, което е най-големият спад от септември 2013 г.

Така нареченият основен PPI изтрива 0,2% от стойността си през март и като по този начин се понижава за трети пореден месец. За 12-те месеца до април основният PPI отчита спад от 0,3%.

Фед проследява и основния индекс на цените на личните разходи (PCE) за поддържане на своята цел за ниво на инфлацията от 2%. Основният PCE индекс нараства с 1,7% на годишна база през март, след като се повиши с 1,8% през февруари. Данните за индекса за април ще бъдат публикувани в края на месеца.

През април цените на едро на енергията се сринаха с 19,0% след спада от 6,7% през март. Те бяха повлечени от 56,6-процентния колапс на цените на бензина, най-голямото намаление от февруари 1947 г. През март цените на едро на енергията отчетоха 16,8% спад.

Цените на стоките се понижават с 3,3% през април, което е най-големият спад от декември 2009 г., след като през март отбелязаха спад от 1,0%. Цените на хранителните стоки на едро също се понижиха с 0.5% през миналия месец, след като останаха непроменени през март.

Спадът на цените на хранителните стоки на едро беше в рязък контраст със скока на цените на хранителните стоки на потребителско ниво през миналия месец, които се повишиха с най-бързите си темпове от януари 1990 г.

Резкият спад на цените на едро на стоките представлява над 80% от намалението на PPI за миналия месец. Цените на основните стоки регистрираха спад от 0,4% през април, след като нараснаха с 0,2% през март.

Цената на услугите се понижават с 0,2% през април след ръст от 0,2% през март.

Цените на здравните услуги остават непроменени през април за втори пореден месец.

Заедно с други данни от доклада JPMorgan прогнозира, че основният PCE индекс ще се понижи с 0,4% през април и ще нарасне с 1,0% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още