IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Аржентина наруши споразумението с МВФ

За първи път регулаторът продаде резерви за над 250 милиона долара в един ден, за да подкрепи песото

09:21 | 28.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на&nbsp;Аржентинската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Аржентинската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Аржентинската централна банка продаде сериозен обем резерви в чуждестранна валута, за да подкрепи местната валута - песо. Според дилъри само във вторник са били разпордадени 302 милиона долара. Така за първи път сумата надхвърли 250 милиона долара на ден, договорени с Международния валутен фонд (МВФ).

Споразумението на Аржентина с МВФ ограничава централната банка да продава до 250 милиона долара от резервните дневно, определени при обменния курс над 51,5 песо за долар, с възможност да се намеси допълнително, за да „противодейства на епизодите на прекомерна нестабилност“.



Песото се обезцени с 1,8 процента до 56,3 песо за долар. Аржентинският борсов индекс приключи сесията със спад от 4,5 процента, предава Ройтерс

На финансовите пазари от седмици цари неяснота. Аржентинските пазари бяха обхванати от несигурност след поражението, което действащият президент Маурисио Макри понесе в първичните избори на 11 август от левоцентристкия си опонент Алберто Фернандес.

Във вота, определян като показателен тест за президентските избори на 27 октомври, Фернандес набра преднина от 15 процента пред Макри, който е застъпник на свободния пазар и любимец на инвеститорите. Сега Фернандес се счита за фаворит за президентските избори. Инвеститорите обаче се опасяват, че той ще поиска да промени про-бизнес курса на сегашния държавен глава. Фернандес възнамерява да „преразгледа и преработи" многомилиардната програма за помощ на МВФ за Аржентина, договорена от Макри.

От успеха му в предварителните избори насам в средата на август централната банка е продала повече от 1 милиард долара от собствените си резерви, за да ограничи спада на местната валута. Само за седмица след вота песото загуби цели 18% от стойността си.

Преди две седмици две от най-големите рейтингови агенции понижиха рейтинга на Аржентина, предупреждавайки за евентуален фалит на страната, след като популистката опозиция спечели първичните избори. Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Аржентина с три степени от B на CCC, което постави южноамериканската държава на равно със Замбия и Република Конго. В същото време и S&P понижи суверенния рейтинг на страната от B на B-, определяйки перспективата пред страната като негативна.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още