Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Индия остави основната лихва без промяна

Страната ще отчете инфлация от над 5 на сто до март 2022 г. и ръст на БВП от 9,5%, прогнозират от финансовата институция

Централната банка на Индия остави основната лихва без промяна

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Централната банка на Индия реши днес да остави лихвените проценти непроменени, което бе до голяма степен очакван ход, пише CNBC.

Съветът по парична политика на банката гласува да остави репо лихвата – тази, с която централната банка отпуска заеми на търговски клиенти – непроменена на ниво от 4%. Съветът реши да запази адаптивната си политика за колкото е необходимо така, че да се възстанови и запази растежът на индийската икономика, а инфлацията да се държи в рамките на целевите равнища.

Без промяна остана и репо лихвата, с която търговските банки отпускат средства на централната банка. Тя се запази на ниво от 3,35%.

„Вътрешното възстановяване набира скорост, но активността тепърва настига тази от предпандемичните нива и трябва да се подхранва усърдно с благоприятни политики, докато не пусне корени и не започне сама да се поддържа“, коментират от централната банка в свое изявление относно политиките си.

Частното потребление остава под предпандемичните нива, докато търсенето на услуги с контакт може да бъде засегнато, ако Индия реши да вземе превантивни мерки срещу новия омикрона вариант на коронавируса.

„Твърде общият тон на днешното изявление и насоките за в бъдеще не са толкова агресивни, колкото очаквахме“, каза главният икономист в агенцията за кредитни рейтинги ICRA – индийският клон на Moody’s, Адити Найяр.

„След като съветът по парична политика към банката посочи, че вътрешното възстановяване има нужда от устойчива подкрепа чрез политики, за да го направи по-обширно, вече прогнозираме по-малък шанс на базовия ни сценарий, че позицията ще се промени към неутрална през февруари 2022 г., когато ще има преглед на политиките“, казва Найяр.

Правителствените данни сочат, че годишната инфлация през октомври се е ускорила до 4,48% спрямо 4,35% предходния месец. Ръстът в цената на зеленчуците – резултат от проливните дъждове през октомври и ноември – има шанс да намалее с идването на зимата, коментират от централната банка. В своето изявление финансовата институция добавя, че проактивната намеса на правителството е възпряла високите цени на суровия петрол на глобално ниво от това да навлязат и във вътрешната инфлация на страната.

Прогнозите на централната банка са инфлацията да достигне ниво от 5,3% за настоящата фискална година, която приключва през март 2022 г.. Показателят ще се равнява на 5% през второто тримесечие на следващата година. Средносрочната цел на банката на Индия е инфлация в размер на 4%, в диапазон 2-6 на сто.

Банката остави без промяна и перспективите си за растеж през сегашната фискална година на ниво от 9,5 на сто. Те са направени на база предположение, че страната ще може да избегне повторен ръст в броя новозаразени с коронавирус. За периода април-юни 2022 г. финансовата институция прогнозира икономически ръст в размер на 17,2%.

До края на септември 2021 г. икономиката на страната се очаква да се разшири с 8,4%, каквито бяха и прогнозите за показателя.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Япония все още не планира своя собствена цифрова валута