IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша остави основната си лихва непроменена

Опасенията за влиянието на котонавируса надделяха над страховете за инфлацията при вземането на решението за паричната политика

21:25 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Централната банка на Полша остави основния си лихвен процент непроменен, тъй като опасенията относно веригите за доставки и икономическият растеж, причинени от коронавируса, надвишиха страховете от ускорящата се инфлация, информира Bloomberg.

Съветът по парична политика към институцията взе решение да остави лихвата на рекордно ниско ниво от 1,5%, въпреки че инфлацията достигна най-високото си ниво за последните осем месеца.

"Балансът от рискове се измести към още по-дълбоко забавяне на икономиката поради продължаващата коронавирусна епидемия“, каза Ернест Питларчик, главен икономист в MBank SA.

Десетчленният Съвет, който отхвърли предложенията за намаляване и увеличаване на лихвите през последните месеци, се бори да задържи нивото на инфлацията, която се ускори през януари до 4,4%.

Централните банкери ще обсъдят новите икономическите прогнози, направени от аналитичния отдел на централната банка. Очаква се, че инфлацията ще остане над целта за по-дълго време, а икономическият растеж ще се забави до 3,5% или дори по-малко, заяви управителят на Полската централна банка Адам Глапински. Прогнозите ще бъдат разкрити пред обществеността през следващата седмица.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на страната се забави до 3,2% на годишна база през четвъртото тримесечие и може да се забави още повече през 2020 г., тъй като епидемията от коронавирус нарушава веригите за доставки и ограничава потреблението. Все пак в Полша засега не е бил потвърден случай на заразен с болестта.

„При евентуален срив, причинен от болестта, икономиката на страната може да се свие в две поредни тримесечия през тази година, което ще намали годишния темп на икономическия й растеж през 2020 г. до 1%“, заявиха анализатори на Credit Agricole SA.

„Темпът на растеж на БВП ще определи действията на централната банка“, каза Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy SA. „Ако той (ръстът на БВП - бел.ред.) се забави под 3%, тогава може да говорим за намаляване на лихвите“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още