IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на еврото в глобалните валутни резерви е най-ниският от 2000 г.

Единната валута формира една пета от международните резерви в края на 2015 г., сочи доклад на ЕЦБ

14:00 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Глобалната употреба на еврото е намаляла през 2015 г. и в началото на 2016 г., тъй като китайският юан започва да заема по-голяма роля в резервите и търговията в международната парична система, която става все по-многополюсна, пише Bloomberg.

„Еврото остава втората по важност валута в международната парична система, но щатският долар има значителна преднина“, казва Марио Драги в доклад на Европейската централна банка (EЦБ) за международната роля на еврото.

„Международната роля на еврото се определя на първо място от пазарните сили и валутнияt съюз нито пречи, нито промотира употребата на еврото“, посочва Драги. 

Неконвенционалните мерки за стимули на ЕЦБ, по-бавното от очакванoто затягане на паричната политика в САЩ и забавянето на ръста на развиващите се пазари за основният двигател на международната употреба на еврото, пише в доклада.

Единната валута формира една пета, или 19,9%, от международните резерви през последното тримесечие на 2015 г., което е с 0,6 процентни пункта по-малко спрямо дела през последните три месеца на 2014 г.

За сравнение - 64,1% от резервите в глобален план са в щатски долари.

Единната валута се използва в 29,4% от глобалните плащания в сравнение с 43-те процента при долара. Емитирането на дълг в евро и трансграничните кредити в евро намаляват.

Макар че делът на еврото в международните валутни резерви е най-ниският от 2000 г., понижението през последните години е сравнимо с това при долара, показва още докладът. Това донякъде се дължи на факта, че Китай вече отчита част от резервите си в Международния валутен фонд, смятат икономистите от ЕЦБ.

„Средносрочният спад в дяловете и на еврото, и на долара вероятно подсказват тенденция към повече полюси в международната парична система“, коментират още от ЕЦБ.

Повече за курса на юана и за валутния пазар можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още