IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остава убежище, показва най-добрата му седмица от април

Все още има голяма увереност, че зелените пари са валутата, към която трябва да се прибегне при нестабилност на пазарите

10:45 | 25.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

След като се отказаха от зелените пари поради политиката на Федералния резерв, някои инвеститори се връщат към тях, което води до свиване на късите позиции. Ликвидността, предимството на доходността и липсата на алтернативи помогнаха да се възроди интересът към долара точно когато САЩ започват да се справят с пандемията от коронавируса на някои места, пише Bloomberg.

Индексът Bloomberg Dollar Spot е напът да нарасне с повече от 1,5% през тази седмица, увеличавайки се най-силно от април насам. Измерителят спадна с над 10% от най-високите си стойности през март до тазгодишния си минимум през септември, като хедж фондовете бяха завладени от мечи настроения по отношение на долара за първи път от май 2018 г. насам.

„Доларът е безопасното убежище, докато не получим нова информация за ваксината, доходите, изборите и стимулите“, каза Томас Дж. Хейс, председател на хедж фонда Great Hill Capital LLC. „Дотогава доларът вероятно ще възстанови силата си в краткосрочен план“, добави той.

И все пак историята предупреждава, че по-нататъшният напредък далеч не е сигурен. Зелените пари изживяха рали през юни, но бързо отслабнаха пак, тъй като опасенията относно световната икономическа перспектива нараснаха.

Стратегията на Федералния резерв на САЩ за по-ниски лихви за по-дълго време също вероятно ще „окаже натиск върху долара“, пише в бележка Куентин Фицсимънс, портфолио мениджър в T. Rowe Price.

Но какви са предимствата на долара при запазването на статута му на валута убежище?

Бъдеща стойност

Въпреки че членовете на Фед обявиха, че ще задържат основния лихвен процент близо до нулата поне до края на следващата година, това е по-добре за зелената валута от отрицателните лихви, определени от Европейската централна банка и Централната банка на Япония. с с

С повишение от около 0,2% за тримесечен период бъдещата стойност на долара е втората най-висока след новозеландския долар сред група от 10 валути, сочат данни, събрани от Bloomberg. Очаква се доларът да заеме челната позиция, ако Централната банка на Нова Зеландия въведе отрицателни лихви в стремежа си да подкрепи растежа.

Липса на по-добри алтернативи

Липсата на алтернативи е друг фактор в полза на долара. Златото, чиято цена нарасна с почти 20% от края на март, не предлага възвръщаемост и в някои случаи струва пари за съхранение. с2 с2

Йената е друго традиционно убежище, но сривът на нейната положителна корелация предполага, че този статут отслабва.

Ликвидност

Коефициентът на ликвидност също подкрепя зелените пари. Среднодневният оборот на валутата е пет пъти по-висок от този на йената и около два пъти над този на еврото, показва доклад на Банката за международни разплащания от април 2019 г. с3 с3

Голяма разлика

В разгара на пандемията от коронавирус през март приливът към долара предизвика поскъпване на зелената валута и нарастване на разходите по заемите на пазарите за валутен суап. Това накара Фед да увеличи доларовото предлагане в сътрудничество с други централни банки.

„Все още има голяма увереност в това, че щатският долар е валутата, към която трябва да се прибегне, когато пазарите станат много нестабилни“, каза Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management. „Много инвеститори просто са готови за период на повишена волатилност, който ще оскъпи долара“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 3 години
Аз съм Ванга: $ ще поскъпва бавно до изборите, после независимо кой ще бъде избран, $ отива у канала заедно с всички други шарени хартийки...неизбежно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
след изборите ако падне борсата, зеления ше се дигне не е майтап ама за нещо краткосрочно са за дългосрочно не знам не съм Ванга .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 3 години
Четейки заглавието, неволно направих аналогия с неизлечимо болен, който чат пат има добри дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още