Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ даде сигнал за готовност да предложи нови стимули

Паричните пазари ценообразуваха в четвъртък възможност от около 80% централната банка да намали депозитната лихва или през този месец, или през септември

ЕЦБ даде сигнал за готовност да предложи нови стимули

Снимка: Архив Ройтерс

Банкерите на Европейската централна банка са в по-голямата си част съгласни, че повишаващата се несигурност по отношение на икономиката на блока означава, че банката трябва да е подготвена да предостави нови стимули. Това става ясно от протокола от последната среща на централна банка през юни, съобщава Financial Times.

Документът от последното заседание на Управителния съвет е поредният сигнал, че банкерите са готови да действат, ако забавянето в еврозоната продължава или се задълбочава.

Още по темата

„Потенциалните мерки, които трябва да бъдат взети под внимание, включват разширяване на насоките на УС, възобновяване на покупките на нетни активи и понижение на лихвените проценти“, се посочва още в протокола.

Паричните пазари ценообразуваха в четвъртък възможност от около 80% централната банка да намали депозитната лихва или през този месец, или през септември, съобщава Bloomberg.

Очакванията за нови стимули са ключовият фактор за поскъпването на държавните облигации в еврозоната през последните седмици, което понижи доходността по ценните книжа от Германия до Италия и Гърция.

След публикуването на протокола на ЕЦБ в четвъртък доходността по десетгодишните държавни германски облигации се повиши с 3 базисни пункта до минус 0,277 процента.

По време на пресконференцията след заседанието на ЕЦБ през юни управителят на банката Марио Драги заяви, че Управителният съвет е започнал да обсъжда подробности за стъпките, които централната банка може да предприеме, ако забавянето на икономиката в региона се засили.

„Инфлацията все още се очаква да бъде едва 1,6% през 2021 г., която е под целта на централната банка", се казва в протокола. ЕЦБ се стреми да поддържа инфлацията малко под 2% в средносрочен план.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл вчера също даде сигнал, че централната банка на САЩ може да намали лихвените проценти скоро.

Големите централни банки изместиха фокуса си в последно време към възможността за намаляване на лихвените проценти на фона на продължаващото напрежение в международната търговия и забавянето, което се наблюдава на ключови пазари като Китай.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите