Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ дава допълнителна гъвкавост на банките

Банката въвежда гъвкавост на надзора по отношение на третирането на необслужваните заеми

ЕЦБ дава допълнителна гъвкавост на банките

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в петък допълнителни мерки, за да гарантира, че пряко контролираните от нея банки могат да продължат да изпълняват своята роля за финансиране на домакинства и корпорации на фона на свързания с коронавируса икономически шок за глобалната икономика.

ЕЦБ ще предостави допълнителна гъвкавост на банките по отношение на третирането на заемите посредством мерки за публична подкрепа. Банката въвежда гъвкавост на надзора по отношение на третирането на необслужваните заеми, по-специално за да позволи на банките да се възползват изцяло от гаранции и мораториуми, въведени от публичните органи за справяне с текущите проблеми.

Подобна мярка (за отлагане на вноските по кредити на физическите лица до края на извънредното положени) се разглеждаше в днешното заседание и от българския парламент, но в крайна сметка предложението на ВМРО не влезе в закона, а и българските банки все още не са под надзора на ЕЦБ.

Още по темата


Заемите, които стават неизпълнени и са под публични гаранции, ще се възползват от преференциално пруденциално третиране по отношение на надзорните очаквания за провизиране на загуби. И освен това ще се прилага гъвкавост, когато ЕЦБ обсъжда с банките прилагането на стратегии за намаляване на неплатените кредити, като се взема предвид изключителния характер на настоящите пазарни условия.

Освен това базираният във Франкфурт регулатор ще стимулира банките да „избягват процикличните ефекти при прилагането на международния счетоводен стандарт IFRS 9".

По този начин ЕЦБ активира мерките за облекчаване на капитала и оперативните способностите на банките в размер на 120 млрд. евро, обявени на 12 март 2020 г. Това може да се използва за намаляване на техните загуби и за финансиране на заеми до 1,8 трлн. евро.

Припомняме, че вицепрезидентът на централната банка Луис де Гиндос заяви в четвъртък, че ЕЦБ няма да позволи настоящата икономическа криза, причинена от коронавируса, да се превърне във финансова криза, но подчерта, че всички европейски страни трябва да излязат с фискален отговор на настоящите несигурности.

От своя страна президентът на институцията Кристин Лагард каза, че ЕЦБ е готова да предприеме решителни действия при настоящата криза. „Ние ще направим всичко в рамките на нашия мандат, за да подкрепим еврозоната", написа управителят банката.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турция запази лихвата заради помрачените инфлационни перспективи